Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Kako je ukrajinska kontraofanziva na istoku iznenadila ruske trupe koje su bile primorane da se povuku do obližnje Donjecke oblasti, prvi čovek Kremlja pribegao je nešto drugačijoj taktici. Iako su Ukrajinci nedavno ušli u Lugansku oblast, a ruski vojnici potisnuti, proruski separatisti najavili su referendume o pripajanju Rusiji, koji će između 23. i 27. septembra biti održani u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Ishitrena odluka o referendumima došla je nakon što su Ukrajinci uspeli da uđu u Lugansku oblast i oslobode selo Bilohorivku.

Guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj je saopštio da ukrajinske trupe imaju potpunu kontrolu nad Bilohorivkom, koja se nalazila po okupacijom armije „Z“. Reč je o malom selu u oblasti, koje se nalazi nedaleko od Lisičanska. Ovo za Ukrajinu predstavlja još jednu malu pobedu, ali onu koja može da vodi ka većem cilju – Lisičansku, a potom i Severodonjecku.

Lisičansk Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Oslobađanjem prvog sela u Lugansku, Rusija je po prvi put izgubila makar jedan deo teritorije u Lugansku. Samim ti, otvoren je put ka potencijalnom napadu na ruske snage u Donbasu.

„Bilohorivka je predgrađe Lisičanska. Uskoro ćemo izbaciti tu đubrad odatle sa metlom. Korak po korak, centimetar po centimetar, oslobodićemo čitavu zemlju od okupatora“, istakao je guverner Gajdaj.

Foto: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Referendumi kao odgovor

Zbog munjevitog napredovanja ukrajinske vojske, proruski separatisti odmah su reagovali, i to – referendumima. Prvo su vlasti samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) objavile su da će sprovesti hitan referendum o pripajanju Rusiji.

Njihov zahtev podržao je i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je istakao da je u pitanju zaštita Rusa.

„Referendumi u Donbasu su od suštinskog značaja, ne samo za sistematsku zaštitu stanovnika LNR, DNR i drugih oslobođenih teritorija, već i za obnovu istorijske pravde“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je naveo, uključivanje okupiranih područja Ukrajine u sastav Rusije promenilo bi dinamiku rata.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nakon njihove implementacije (refernduma prim. aut.) i prihvatanja novih teritorija u sastav Rusije, geopolitička transformacija u svetu će postati nepovratna. Zadiranje na teritoriju Rusije je zločin, čije izvršenje vam omogućava da koristite sve snage samoodbrane. Zbog toga se u Kijevu i na Zapadu toliko plaše ovih referenduma. Zbog toga ih treba sprovesti“, poručio je Medvedev.

Tako će referendum o priključenju samoproglašene republike LNR Rusiji biti održan od 23. do 27. septembra. Ruska državna duma je saopštila da će podržati proces pridruživanja LNR i DNR Rusiji, ukoliko žitelji Donbasa na referndumu izglasaju takvu odluku.

Neposredno nakon DNR i LNR, istu odluku doneli su i proruski lideri Hersonske oblasti, a zatim i Zaporoške.

Kako bi što bolje kontrolisali situaciju, svi referendumi će se održati u istom periodu – izmešu 23. i 27. septembra.

BONUS VIDEO Putin o pretnjama nukelarnim oružjem: Nije blef, ruža vetrova može se okrenuti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar