Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo

Administracija Hersonske oblasti je donela odluku o održavanju referenduma za ulazak ovog regiona u sastav Ruske Federacije, saopštio je Vladimir Saldo, šef vojno-civilne administracije koju je nemetnula Rusija nakon osvajanja ove oblasti.

„Poštovani stanovnici Hersonske oblasti! Razmotrivši obraćanje javnih organizacija i stanovnika regiona, rukovodstvo administracije Hersonske oblasti odlučilo je da održi referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu, prenosi Sputnjik.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo

„Siguran sam da će rukovodstvo Ruske Federacije prihvatiti rezultate referenduma i da će Hersonska oblast postati deo Rusije, kao punopravni subjekt jedinstvene države. Siguran sam da će ulazak Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije dati sigurnost našem regionu i otvoriti nove mogućnosti na putu povratka mirnom životu. To će biti i trijumf istorijske pravde“, smatra šef administracije Hersonske oblasti.

Ova oblast se nalazi pod ruskom kontrolom od pre nekoliko meseci, a Rusija je odmah po zauzimanju postavila svoju administraciju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nju predvodi upravo Saldo, kao i brojni proruski separatisti iz obe oblasti. Iako je i ranije najavljivano da će doći do referenduma, zvanična informacija je usledila tek nakon što je ukrajinska vojska ostvarila ogroman napredak na istočnom frontu.

Kontraofanziva koja je pokrenuta zahvaljujući razmeni obaveštajnih podataka i obuci vojnika na zapadu, donela je Ukrajini mnogo pobeda na istoku.

Jedna od njih zabeležena je jutros, kada su ukrajinske trupe povratile kontrolu nad selom Bilohorivka u Luganskoj oblasti, dok je naredni cilj Lisičansk.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)