Foto: Tanjug/AP/Olexandr Chornyi

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR, DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatražile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti.

Istovremeno je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio da stanovnici žele da što pre sprovedu referendum, dodajući da građani žele garancije o ulasku tog regiona u sastav Rusije.

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman izjavio je da je vreme je da se „izbriše nepostojeća granica između naših država“.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, između Ukrajine i DNR treba da bude „ruska granica“.

Šef Javne komore LNR Aleksej Karjakin ocenio je da će ulazak u sastav Rusije biti ne samo pobeda istorijske pravde, nego će i osigurati bezbednost LNR.

Dodao je da stanovništvo LNR veruje da će posle referenduma nastupiti stabilnost.

Sredinom februara samoproglašene LNR i DNR zatražile su od Rusije da prizna njihovu nezavisnost, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o tome.

Želju da uđu u sastav Rusije izrazile su i Hersonska i Zaporoška oblast, koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Bonus video: Masovna grobnica u Izjumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)