Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin u 10 sati će održati svoj 19. govor o stanju nacije. Tradicionalno, ključne teme obraćanja nisu bile prethodno objavljene. Međutim, Putin je najavio da će tokom govora objaviti glavne zadatke za narednih šest godina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je kako je Putin lično pripremao govor i da je imao „desetine telefonskih kontakata i susreta u četiri oka“ s ministrima, zamenicima premijera i drugim vladinim zvaničnicima. Obraćanje će biti direktno prenošeno na federalnim televizijskim kanalima i ekranima na otvorenom u velikim gradovima. Na svečanost je pozvano oko 1.000 ljudi, prenosi Index.hr.

Među njima su članovi oba doma ruskog parlamenta, zvaničnici vlade i predsedničke administracije, lideri ustavnog i vrhovnog suda, guverneri, predstavnici verskih organizacija, diplomate i novinari, ali i učesnici „specijalne vojne operacije“.

Putin prošle godine govorio o tome zašto je napao Ukrajinu

Pročitajte još...

Predsednikovo godišnje obraćanje Federalnoj skupštini, dvodomnom ruskom parlamentu, tradicionalno daje ocenu stanja u zemlji i ocrtava osnovne trendove unutrašnje i spoljne politike. Prošle godine Putin je svoj govor započeo objašnjenjem razloga zbog kojih je Rusija započela svoju „specijalnu vojnu operaciju“.

Prema Putinovim rečima, Rusija je morala da upotrebi silu kako bi odbranila ljude koji žive na njenom istorijskom tlu i osujetila pretnju koja je dolazila od kijevskog režima. Ruski predsednik takođe je predstavio opsežan program društveno-ekonomskog razvoja u aneksiranim regijama i mere za podsticanje ekonomskog rasta usred sankcija.

Govoreći o spoljnoj politici zemlje, najavio je suspenziju učestvovanja Rusije u Novom START sporazumu. Takođe je predložio da Rusija odustane od Bolonjskog sistema u visokom obrazovanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare