Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se kažnjava širenje "lažnih" informacija o državnim oružanim snagama sa 15 godina zatvora, čime je on stupio na snagu. Zakon su jednoglasno usvojili donji i gornji dom ruskog parlamenta.

Nekoliko nezavisnih ruskih medija bilo je primorano na zatvaranje nakon što su opisali kao „invaziju“ ili „rat“ ono što Kremlj zove „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini.

Putin je potpisao i zakon kojim će se oni koji pozivaju na sankcije protiv Rusije kažnjavati novčano ili zatvorskom kaznom, prenosi BBC.

Moskva kaže da uzvraća napad na ono što ona naziva „informacioni rat“ koji Zapad vodi protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski zvaničnici u više navrata su govorili da ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih saveznika šire lažne informacije u pokušaju da poseju neslogu i podele ruski narod.

Kremlj je danas pozvao Ruse da budu jedinstveni i okupe se oko svog predsednika Putina te da razvoj događaja u Ukrajini sada zavisi od reakcije Kijeva na razgovore dve strane.

Agencija Rojters ocenjuje da će po danas prihvaćenom novom zakonu, ruska država imati mnogo jača ovlašćenja u suzbijanju izjava za koje vlasti smatraju da diskredituju oružane snage.

Nezavisne ruske novine Nova gazeta objavile su ranije danas će ukloniti sve članke o ratu u Ukrajini, jer je to neophodno prema novom ruskom zakonu protiv širenja „lažnih informacija“.

„Dragi prijatelji, vojna cenzura u Rusiji prešla je na korišenje pretnje krivičnim gonjenjenjem protiv novinara i građana koji šire informacije o neprijateljtvima koje se razlikuju od saopštenja Ministarstva odbrane. Zbog toga uklanjamo materijale na ovu temu“, napisala je Nova gazeta na svom Tviter nalogu.

Sva dešavanja pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Vatra u nuklearnoj centrali u Zaporožju posle napada ruske armije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare