Vladimir Putin i Olaf Šolc Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora detaljno objasnio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu ciljeve i zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koja će svakako biti sprovedena, javlja agencija RIA Novosti, navodeći saopštenje pres službe Kremlja. Prema izveštaju nemačke agencije DPA, Putin je nemačkom kancelaru rekao kako je spreman da razgovara o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uslovi koje je postavio na početku sukoba.

„Naglašeno je da glavna opasnost dolazi od neonacističkih vojnih formacija koje terorističkim metodama vrše brojne ratne zločine, postavljajući udarno oružje u stambena naselja, cinično se krijući iza civilnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, u Ukrajini je više od 6.000 stranih državljana, zapravo, uzeto za taoce – uglavnom studenata, koje radikalne snage koriste kao živi štit, rekao je predsednik Rusije.

Pokušaje ljudi da napuste područja pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbednosti neonacisti suzbijaju oružjem, tvrdi Putin.

Istovremeno, istakao je ruski šef države, „zvanični Kijev ne ispunjava obećanje da će zaustaviti to varvarstvo“, a „zauzvrat, Zapad radije ukrajinskoj strani ignoriše kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Prema izveštaju nemačke agencije DPA, Putin je nemačkom kancelaru rekao kako je spreman da razgovara o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uslovi koje je postavio na početku sukoba.

Putin je Šolcu, navodi DPA, u telefonskom razgovoru, rekao da je voljan za razgovor sa svima koji žele slobodu u Ukrajini, ali „samo pod uslovom da se ispune svi ruski zahtevi“.

Agencija RIA Novosti citira Putinovu izjavu da su ti zahtevi „neutralni i nenuklearni status Ukrajine, demilitarizacija, denacifikacija, priznanje ruskog Krima i suverenitet DNR i LNR“.

„Tokom specijalne operacije, ruska vojska preduzima sve moguće mere da spase živote civila“, rekao je Putin, ocenivši da su medijska „podmetanja o navodnom granatiranju Kijeva i drugih velikih gradova grube propagandne laži“.

Šolc je, prema izveštaju RIA Novosti, izrazio zabrinutost zbog aktivnih neprijateljstava i izveštaja o žrtvama, a Putin je pozvao kancelara da utiče na Kijev kako bi se postiglo brzo oslobađanje i bezbedna evakuacija stranaca.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora detaljno objasnio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu ciljeve i zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koja će svakako biti sprovedena, javlja agencija RIA Novosti, navodeći saopštenje pres službe Kremlja.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Harkov – borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u razrušenom centru grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar