Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Kako bi izbegla novu opštu mobilizaciju, Rusija mobiliše migrantske radnike iz srednje Azije. Uzbekistanskim građevinskim radnicima u Rusiji oduzeti su pasoši, javile su britanske obaveštajne službe. Od početka godine oko 280.000 ljudi u Rusiji dobrovoljno se prijavilo za profesionalnu vojnu službu, utvrdio je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Rusija ima najmanje šest miliona migranata iz srednje Azije koje Kremlj vidi kao potencijalne regrute, ocenjuje London. Kremlj želi da izbegne još jednu nepopularnu mobilizaciju pre predsedničkih izbora najavljenih za 2024. godinu. Korištenjem stranaca Rusi uspevaju da mobilišu dodatnu vojnu snagu, usprkos sve većem broju žrtava, tumače Britanci.

Krajem jula Rusija je oglasima pozivala dobrovoljce u susednim zemljama poput Jermenije ili Kazahstana, nudeći 495.000 rubalja (oko 4.750 evra) i mesečne plate od 190.000 rubalja (oko 1800 evra, puno više od prosječne plate).

Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najkasnije od maja 2023. Rusija mobilišeimigrantske radnike iz zemalja srednje Azije, obećavajući visoke plate i državljanstvo po ubrzanom postupku. U okupiranom Mariupolju uzbečke građevinske radnike prisilno su mobilisali, objavilo je britansko ministarstvo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sporo napredovanje

Američki Wall Street Journal piše o uspesima ukrajinske ofanzive, ali i o nekim kritikama sa Zapada koje dovode u pitanje odluku Kijeva da napadne na više smerova. Ukrajinci su oslobodili nekoliko sela u okupiranom Donjecku, ali nakon svake vojne pobede sledi isti scenario: Rusi artiljerijskom paljbom unište područje s kojeg su morali da se povuku. To je obrazac koji se stalno ponavlja otkako je Ukrajina krenula u kontraofanzivu pre tri meseca: osvoje komad teritorija, a kad se Rusi povuku, udare na područja koja su napustili. Zato napredovanje ide sporije. Ukrajina je napala na ruske linije tražeći slabe tačke uzduž južnog fronta. To ljuti neke zapadne zvaničnike, koji su pozvali Kijev da koncentriše svoje snage duž jedne linije u regiji Zaporožja, gde su ukrajinske snage nedavno probile glavnu rusku odbrambenu liniju, i snažnije upre kako bi napredovali, navodi WSJ.

Foto: Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

Sada nadiru prema jugu i glavnoj liniji ruske obrane. Na tom pravcu satelitske slike pokazuju daleko manje prepreka na putu prema Azovskom moru nego zapadnije, prenosi Jutarnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare