U petak će u Moskvi biti održana sahrana preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Obzirom na muku kroz koju je njegova porodica prošla kako bi uopšte došla do njegovog tela, a potom i organizovala sahranu, udovica i saradnici Navaljnog uvereni su da ruske vlasti neće dozvoliti da ona protekne mirno.

Sahrana u Moskvi

Tim Alekseja Navaljnog objavio je da će sahrana najvećeg kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina biti održana u petak na Borisovskom groblju u Moskvi nakon oproštajne ceremonije u crkvi Ikone Bogorodice u moskovskom okrugu Marino, gde je Navaljni živeo.

Borisovsko groblje nalazi se oko 2,5 kilometara od grada.

Kira Jarmiš Foto: Yevgeny Sofiychuk / TASS / Profimedia

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da se tim mučio kako bi pronašao mesto za održavanje ceremonije, jer su pojedina pogrebna preduzeća tvrdila da su popunjena, dok su ostala odbila kada su čula da je reč o sahani Navaljnog.

„Na jednom mestu nam je rečeno da je pogrebnim preduzećima zabranjeno da rade sa nama“, objavila je Jarmiš na društvenim mrežama.

Tim Navaljnog prvenstveno je želeo da sahrana bude 29. februara, ali nisu mogli da pronađu nikoga ko bi sahranio političara.

Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/Moscow City Court via AP

Direktor Fondacije za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, Ivan Ždanov, ocenio je da je razlog tome se Putin obratio Federalnoj Skupštini 29. februara.

Julija Navaljna: Spremaju se hapšenja

Udovica opozicionog lidera Julija Navaljna rekla je da nije sigurna da li će sahrana proteći u najboljem redu ili će policija početi da hapsi građane i pristalice koje budu došle da se oproste od Alekseja.

Naime, odmah nakon smrti Navaljnog, njegove pristalice i građani izašli su na ulice kako bi položili cveće za preminulog političara i zapalili sveće.

Julija Navaljni Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Ljudi su privođeni u gradovima širom Rusije, poput Murmanska, Moskve, Rostova na Donu i Sankt Peterburgu.

Mediji su izvestili da je uhapšeno oko 400 ljudi.

Telo predali nakon osam dana

Zbog misterioznih okolnosti koje su kružile oko njegove smrti, ruske vlasti su u početku odbijale da predaju telo Alekseja Navaljnog njegovoj majci Ljudmili.

Telo su konačno predali porodici nakon osam dana, i to nakon obraćanja Julije Navaljne.

Aleksej Navaljni Foto:Novoderezhkin Anton / TASS / Profimedia

„Nakon što je Putin prvi put pokušao da ubije Alekseja, nekoliko meseci smo živeli u južnoj Nemačkoj. Aleksej se oporavljao od trovanja, iznova učio da hoda i piše. Mnogo smo šetali, ponekad išli na kratka putovanja. Na jednom od ovih putovanja otišli ​​smo sa decom u Strazbur. To je jedan od mojih i Aleksejevih omiljenih gradova. Bili smo tu nekoliko puta zajedno. Sad je moj muž mrtav. Vratila sam se u Strazbur, ali više ne šetam sa porodicom. Stojim ovde i obraćam se vama i celoj Evropi“, rekla je na pred Evropskim parlamentom Julija.

Prema njenim rečima, Aleksej je mučen tri godine, nakon čega je ubijen, a posle toga vlasti su zlostavljale njegovo telo i njegovu majku.

Naime, Ljudmila Navaljna se žalila kako je vlast ucenjuje i postavlja uslove, „gde, kada i kako“ Aleksej treba da bude sahranjen.

Ljudmila Navaljna majka Alekseja Navaljnog Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

„Hteli su da to bude tajno obavljeno i da je neophodno da ispunim tri uslova kako bismo dobili telo“, kazala je Ljudmila za u jednom video obraćanju.

Ona se nakon sinovljene smrti obratila direktno ruskom lideru Vladimiru Putinu, zahtevajući da joj preda Aleksejevo telo.

„Vladimire Putine, dozvoli mi da konačno vidim svog sina“, rekla je majka Navaljnog u video poruci ruskom predsedniku.

Ona je zatražila da joj „konačno predaju telo Alekseja“ kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

Pročitajte još...

Prema medijskim izveštavanjima, Ljudmili nije bilo dozvoljeno da raspravlja o načinima organizovanja sahrane sina.

Aleksej Navaljni preminuo je u zatvoru ranije ovog meseca. Godinama je bio najistaknutiji kritičar Vladimira Putina.

Njegova supruga Julija okrivila je ruskog predsednika za Aleksejevu smrt, što su uradili i mnogi svetski lideri.

Julija je navela da sumnja da je njen suprug otrovan nervnim agensom novičokom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar