Harkov Ukrajina rat Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Ukrajinske snage su u ponedeljak saopštile da su uspešno pogodile ruski raketni sistem S-300, koristeći oružje koje je isporučio Zapad unutar ruske teritorije.

„Prelepo gori. To je ruski S-300. Na ruskoj teritoriji. Prvih dana nakon dozvole za upotrebu zapadnog oružja na neprijateljskoj teritoriji”, objavila je ministarka ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Fejsbuku uz sliku koja navodno prikazuje napad.

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare koristeći američko oružje na ruskoj teritoriji u okolini Harkova, nakon što je nekoliko evropskih nacija uklonilo ograničenja o tome kako se oružje može koristiti, prenosi CNN.

Nije jasno da li je oružje korišćeno u napadu koji je opisao Vereščuk isporučeno iz SAD.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bajdenovu odluku da dozvoli neke udare na ruskoj teritoriji kao „korak napred“ koji će pomoći njegovim snagama da brane zaraćeni region Harkova, iako su neki analitičari doveli u pitanje da li će nove slobode značajno ojačati sposobnost Ukrajine da odbije rusku invaziju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare