Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Iako su talibani govorili kako neće ograničavati prava žena, dematovali su sebe na samom početku rada nove vlade. Naime, nova talibanska vlada ženama dozvoljava samo da idu u školu i rade u zdravstvu, dok je bavljenje sportom lepšem polu strogo zabranjeno.

Pročitajte još:

Ovim je zadat ozbiljan udarac kriketu, koji važi za vrlo popluaran sport u ovoj zemlji, piše Gardijan.

U Avganistanu postiji i ženska kriketska reprezentacija kojoj je sada zabranjeno da obavlja sportske aktivnosti.

U intervjuu za australijsku televiziju SBS, zamenik šefa talibanske kulturne komisije Ahmadulah Vasik rekao je da se ženski sport ne smatra ni odgovarajućim ni neophodnim.

Foto: Elaha Sahel / Zuma Press / Profimedia

„Ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket, jer nije neophodno da to rade“, rekao je.

„Kada igraju kriket lice i telo im nije pokriveno. Islam ne dozvoljava da se oblače tako”, dodao je.

Zvaničnici avganistanskog odbora za kriket kažu da nisu zvanično obavešteni o sudbini ženskog kriketa, ali je program za devojčice već obustavljen.

Sportistkinje, a među njima i igrače kriketa, kriju su se u Avganistanu otkad su talibani došli na vlast, a neke žene su prijavile da su im talibani pretili nasiljem i rekli da ne smeju da treniraju.

Zbog ovoga, ali i odnosu prema ženama uopšte, mnoge avganistanke izašle su na ulice i protestovale protiv talibana.

Mali skup u Kabulu, brzo su rasterali naoružani talibani, protesto su zahvatili i Herat, u kome su dve osobe ubijene.

Međunarodna zajednica osudila

Pitanje ženskih prava će imati ključnu ulogu u oceni režima od strane međunarodne zajednice. Čini se da su ovim stvaom o ženskom sportu talibani sami sebi već dali autogol.

Nova privremena vlada sastavljena isključivo od talibana zvanično je počela sa radom u sredu i u njenom sastavu nema žena, iako je njihovo prisustvo prethodno garantovano.

Američki Stejt department izrazio je zabrinutost što se u novom kabinetu nalaze samo talibani, bez žena, ali je rekao da će se novoj administraciji suditi po njenim budućim postupcima.

Foto:AP Photo/Zabi Karimi

U pažljivo formulisanoj izjavi navodi se da je kabinet privremeni, ali se kaže da će se talibani držati obećanja datim o stranim državljanima i Avganistancima koja podrazumevaju siguran izlazak iz zemlje sa odgovarajućim putnim dokumentima i da se avganistansko tlo neće biti teroristička baza iz koje će se nanositi šteta drugim državama.

„Svet pažljivo posmatra“, navodi se u saopštenju.

EU je takođe osudila novu vladu, rekavši da nije ispoštovala obećanje da će biti sastavljena od različitih društvenih i etičkih grupa.

„Nakon početne analize objavljenih imena, vlada ne izgleda kao inkluzivna i reprezentativna formacija kojoj smo se i koju su talibani obećavali proteklih nedelja“, rekao je portparol EU .

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je zabrinutost zbog sastava privremene vlade koju su formirali talibani u Avganistanu, ali je naglasio da je Berlin spreman za nastavak razgovora sa njima kako bi se sprečila humanitarna kriza.

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram