Foto:Facebook/Obraduj nekoga

Aida Sadiković Mehonić, iz Udruženja "Obraduj nekoga" o otvaranju "Baby javne kuhinje", koja je ujedno i prva u BiH, a otvorena je u Bratuncu, kaže da je potrebna i da je ovo veliki korak kada je u pitanju pomoć socijalno ugroženim porodicama.

PROČITAJTE JOŠ:

„Korisnici prve „Baby javne kuhinje“ trenutno su 30 beba koje su socijalno ugrožene. To su bebe čiji roditelji nisu zaposleni, radno su nesposobni, imaju primanja koja nisu dovoljna da se osigura potreba dece itd. Kuhinja je krenula s 30 beba korisnica, ali već u prvom mesecu imamo još dodatnih deset beba koje smo pomogli, tako da smo uvereni da će iz meseca u mesec broj beba samo rasti“, kaže Sadiković Mehonić, iz Udruženja „Obraduj nekoga“.

Ideja je krenula od petogodišnjeg terenskog rada sa socijalno ugroženim porodicama. Pre pandemije, situacija nije bila za pohvalu, ali sada, zatvaranjem radnih mesta, situacija je još gora, pa se i broj korisnika kuhinje povećao. Iako to i nije samo kuhinja. U okviru ovog projekta, porodice mogu uzeti pelene i higijenski set, neophodan za bebe.

Foto:Facebook/Obraduj nekoga

Nažalost i u drugim delovima zemlje javlja se potreba za ovim vidom pomoći. Naročito ako je reč o regijama u kojima su mizerno niski dječji dodaci, naknade za porodilje i uopšte pomoć države za suzbijanje bele kuge. Ali, zar ne bi trebalo dati sve od sebe da se porodicama pomognu, da se daje vetar u leđa da se porodice šire, prenosi Hercegovinainfo.

Koristi ove kuhinje su zaista višestruke. Koliko god da je loša činjenica da se kuhinja morala otvoriti, pozitivan je stav da uistinu rade ljudski posao.

Foto:Facebook/Obraduj nekoga

„Kuhinja ima, prvenstveno, zdravstveni značaj za korisnike. Tokom našeg rada sa socijalno ugroženim bebama, svedočili smo mnogim bolestima beba čiji su uzroci kako loši životni uslovi, tako i neadekvatna hrana za bebe, posebno bebe do godinu dana koje se ne doje. Sve ove bebe su bile jednako, čak i ugroženije pre otvaranja naše kuhinje, jer su one jele obrok koji su njihovi roditelji dobijali. A sada bebe imaju zdrav i raznovrstan obrok koji je namenjen njihovom uzrastu i u potpunosti u skladu sa tablicom dohrane beba. Tako da, iako paradoksalno zvuči, otvaranjem ove kuhinje u Bratuncu, a onda i u ostatku zemlje, bebe iz socijalno ugroženih porodica će zapravo biti malo manje ugrožene i što je najvažnije, posledice ugroženosti će biti smanjene“, kaže Sadiković Mehonić za Hercegovinainfo.

Planovi ovih humanih ljudi koji su prepoznali kome treba pomoć, usmereni su ka poboljšanju kvaliteta života dece, pre svega beba i dece predškolskog uzrasta.

Foto:Facebook/Obraduj nekoga

„Mi nastavljamo svakodnevno obilaziti ugrožene bebe sa naglaskom na ruralna mesta i donositi im hranu i ostale potrepštine. Jako nam je važno da propagiramo rad kuhinje kako bi što više donatora čulo za naš rad. Kakav odziv građana, vladinog i nevladinog sektora bude, tako ćemo ići ka otvaranju kuhinja i u drugim opštinama“, završava Sadiković Mehonić.

Foto: Facebook/Obraduj nekoga

BONUS VIDEO: Vakcinacija dece u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar