Foto: Twitter/TV N1 Sarajevo

Građani nezadovoljni odlukom o nametanju Izbornog zakona i promena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas na protestu ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika (OHR) za BiH Kristijana Šmita u Sarajevu.

Skup, na kojem se prema sarajevskim medijima okupilo oko 1.000 ljudi, organizovala je neformalna grupa građana, a jedan od organizatora Nihad Aličković rekao je da je povod za protest „nametanje izmena Izbornog zakona na silu“.

Foto: N1

„Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podela, stvaranje takozvanog trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti“, kazao je Aličković.

Neki od demonstranata na rukama nose belu traku, a učesnici protesta pozivaju Šmita da podnese ostavku ili da povuče „diskriminatorske odluke“, kako ih oni tumače.

Oko zgrade OHR je blokiran saobraćaj, a obezbeđenje je ispred sedišta visokog predstavnika postavilo zaštitnu ogradu.

Šmit je ranije danas ispred zgrade OHR na konferenciji za novinare između ostalog rekao da je 2. oktobra morao da nametne izmene Izbornog zakona i ustavne promene u Federaciji BiH da bi prekinuo blokade rada institucija u tom entitetu BiH.

***

BONUS VIDEO: Šmit o izmenama izbornog zakon u BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar