Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Endurans, izgubljeni brod istraživača Antakrtika sera Ernesta Šekltona, pronađen je tokom vikenda na dnu Vedelovog mora.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod je smrvio morski led, a potom je potonuo 1915. godine, primoravši Šekletona i njegove ljude da izvedu zapanjujuće bektsvo malim čamcima.

Video snimak olupine broda pokazuje da je Endurans u izuzetno dobrom stanju.

Iako se nalazi na preko 3000 metara ispod površine vode duže od jednog veka, izgleda isto kao i na dan kada je potonuo.

Njegovo drvo i dalje je dobrom stanju, a ime Endurans je jasno vidljivo na krmi.

„Njujork tajms“ je otkriće nazvao jednim od najvećih u istoriji.

Ernest Šeklton Foto: – / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

„Bez ikakvog pretarivanja, ovo je najfiniji drveni brod koji sam ikada video“, rekao je morski arheolog Mensun Baund, koji je bio u ekspediciji koja je otkrila brod i sada je ispunio ambiciju iz snova u svojoj karijeri dugoj 50 godina.

„Uspravan je, ponosan na morskom dnu, netaknut i dobro je očuvan“, rekao je za BBC Njuz.

Projekat pronalaženja izgubljenog broda privukao je veliku pažnju.

Vođa misije, veteran, polarni geograf dr Džon Širs, opisao je kao zapanjujuć trenutak kada su se kamere spustile na brod.

„Otkriće olupine je neverovatno otkriće. Uspešno smo završili najtežu potragu za olupinom na svetu, boreći se sa stalno promenljivim morskim ledom, mećavama i temperaturama koje su padale na -18 stepeni Celzijusa. Postigli smo on što su mnogi ljudi rekli da je nemoguće“, rekao je dr Džon Širs.

Endurans je primećen u Vedelovom moru na dubini od preko 3000 metara.

Više od dve nedelje podmornice su češljale unapred definisano područje potrage, istražujući zaniljive mete, pre nego što su otkrile olupinu u subotu na 100. godišnjicu Šekltonove sahrane.

Sama olupina je prošlašena spomenikom prema međunarodnom ugovoru o Antarktiku i ne sme na bilo koji način da se dira. Zbog toga, nikakvi artefakti nisu izvučeni na površinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar