Foto: Profimedia, EPA/EFE

U stravičnim potresima u Turskoj i Siriji poginulo je više 46.000 ljudi. Spasilačke operacije se privode kraju, a šanse da će se još neko naći živ ispod ruševina, sve su manje. BBC donosi reportažu iz Antakije u Turskoj, gde porodice sirijskih izbeglica oplakuju svoje najmilije koji su poginuli u zemljotresima. Jedna majka je izgubila dve ćerke, sina i unuke, a Ali je izgubio verenicu Viam, čije je telo pronašao u ruševinama.

Ajša Moari (45) jeca dok miluje belu, prošivenu torbu za telo na zadnjem delu kamiona.

„Kako me ostavljaš? Ti si bila jedini razlog što sam ostala živa… Kako sad da dišem?“, govori ova žena plačući.

Unutra se nalazi telo njene ćerke, a pored nje su tela još pet članova njihove porodice.

Ajša, njen suprug Numan i njihova četvorogodišnja unuka Elma, jedini su preživeli nakon što se srušila šestospratnica u kojoj su živeli.

Turska zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Ajša i Numan su izgubili dve ćerke, jednog sina i dve unuke, i još uvek traže svog zeta.

Porodica je pobegla od građanskog rata u Siriji pre osam godina, nadajući se novom početku, i sklonila se u grad Antakiju na jugu Turske. Grad je sada u ruševinama, sa više od polovine zgrada oštećeno.

Ime svake sirijske žrtve dovedene u Bab al-Havu ispisano je plavom olovkom na vrećama za leševe, kako bi se osiguralo da se mogu identifikovati kada se vrate kući.

„Čuvajte jedno drugo. Širin, draga moja, čuvaj svog brata i sestru i moje voljene unuke“, kaže Ajša dok kroz belu tkaninu ljubi telo svoje ćerke.

Tog jutra na granicu stiže još pet kamiona koji nose tela Sirijaca izvučena ispod ruševina. Neki su samo umotani u ćebad, a ne u vreće za telo.

Među ostacima stana ove porodice u Antakiji, dva staklena nara stoje savršeno netaknuta na polici. Iznad stola još uvek visi slika, a ostatak sobe se srušio.

Noseći prsluk da bi bio vidljiv, Ali, koji je bio veren sa Ajšinom srednjom ćerkom, Viam, nastavlja da pretražuje ruševine. On i Viam bili su zaljubljeni četiri godine, ali je samo nedelju dana pre zemljotresa ubedio njenog oca da prihvati njihovu veridbu.

„Te noći smo i dalje slali poruke na WhatsApp-u do kasno. Nismo mogli da spavamo“, kaže on.

Oko 04:00 dobio je tekstualnu poruku od Viam: „Jesi li budan? Imala sam čudnu noćnu moru“, napisala je ona.

Bili su usred video poziva kada je zemlja počela da se trese.

„Upravo sam joj rekao da ne treba da razmišlja o tom lošem snu. A onda smo rekli jedno drugom da se volimo. Ona je sedela na svom krevetu i tiho se smejala“, priseća se Ali, trudeći se da ne rasplače.

Turska zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Can Ozer

„Video sam je kako pokušava da beži, ali njen telefon je bio priključen na zid i to ju je usporilo. Onda se slika zaledila. Ekran je postao crn“.

Ali je kao kondicioni trener koji ima iskustvo u borbenoj obuci sa naoružanom opozicijom u Siriji uspeo da se zaštiti tako što se zavukao ispod stola u svojoj sobi.

„Kada se zemljotres završio, istrčao sam. Ceo naš kraj je bio razoren. Ne mogu da se setim kako sam otišao do ulice u kojoj je Viam živela. Trebalo mi je duplo duže nego što su svi putevi bili blokirani“, rekao je on.

Kada je stigao do stambenog bloka, već je bila u toku improvizovana akcija spasavanja koju su organizovale komšije. Pozvao je prijatelje da im se pridruže. Prolazili su sati, a zvanična pomoć nije stigla.

Ali kaže da su on i njegovi prijatelji iz oblasti Sirije koje su tokom rata često bombardovale snage sirijske vlade, tako da su već imali određenu obuku i iskustvo u potrazi i spasavanju. Sirijci moraju da pomognu Sirijcima, dodaje on.

Pronašao je Viamino telo

Deo velike oblasti severozapadne Sirije pogođen zemljotresom je pod kontrolom sirijske vlade. Drugi deo – odakle je porodica Moari – drže naoružane grupe koje se suprotstavljaju predsedniku Bašaru al Asadu.

Koordinacija operacija spasavanja i pomoći je stoga bila veoma složena, uključujući više strana u sukobu, zemlje koje ih podržavaju i međunarodne humanitarne organizacije.

Ali je ogorčen prema međunarodnoj zajednici, rekavši da moćne zemlje igraju veće sukobe u Siriji i da sirijski narod pati zbog toga.

Foto: Nova

„Ceo svet je došao da pomogne Turskoj, i hvala Bogu što je Turska i sama jaka zemlja. Ali šta je sa Sirijom? Ne želim da pričam o politici, ali sa humanitarne tačke gledišta, mi nemamo ni struju, ni čistu vodu, čak ni kuće. Naše kuće su razorene ratom, a sada i zemljotresom. Naravno, prihvatamo ono što dolazi od Boga. Ali treba da kažem svetu: dosta“.

Posle osam dana potrage, Ali je pronašao telo svoje voljene Viam. Ona je grlila svog brata Muhameda kada je umrla.

Sada, sa grupom od 15 Sirijaca, Ali radi na pronalaženju drugih sirijskih porodica.

Tokom prvih 10 dana nakon zemljotresa, više od 2.306 tela je poslato preko granice u Siriju, prema turskim vlastima.

Turska granična policija kaže da je to za njih bila masivna operacija i da je bila izazovna za koordinaciju. Ponekad su spremni da pošalju tela, ali druga strana nije spremna da ih primi. Ponekad je suprotno.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa BBC-ja ističe, da dok se spremaju da krenu, vide čoveka kako mazi telo svoje bebe, stare tri nedelje, umotane u malo ćebe. On traži pomoć da se njeno telo vrati u njihov dom u delu provincije Idlib koji drži opozicija.

On je iskopao svoju ćerku iz ruševina, a zatim je odveo preko granice u Tursku na lečenje, ali nije preživela.

Porodica Moari konačno je pronašla poslednju osobu koju su tražili – telo njihovog zeta – 10 dana nakon zemljotresa.

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar