Diplomata i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević je komentarišući rezultate izbora u Francuskoj ocenio kako je ta zemlja "duboko podeljena".

„U ovom trenutku Francuska je duboko podeljena zemlja i Makon je zadržao neke pozicije i neke veće promene se ne mogu očekivati dok se ne vidi kakva će to biti vlada“, rekao je srpski diplomata u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

Pribićević je naveo i da će spoljna politika Francuske uglavnom ostati ista u pogledu Evrope, Nemačke i rata u Ukrajini.

„Određenih promena će biti onda kada se formira nova vlada, ali u ovom trenutku je to teško reći kakva će ona biti, da li će biti vlada levog centra ili neka tehnička vlada, što je možda i najslabija varijanta za Francusku da ima jednu takvu vladu jer bi se time išlo u korist desnice na sledećim izborima“, ocenio je nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj.

On je istakao da se zaboravlja da je Francuska u velikoj meri zemlja levice, podsetivši na vladavinu Miterana, čuvenog francuskog predsednika i lidera Socijalističke partije (Fransoa Miteran).

„Zapravo je čudno ovo što se dešava poslednjih 15-20 godina u Francuskoj, kada je došao jedan period gde je Socijalistička partija gotovo nestala, a imala je i po 37-38 posto. E sad se levica ujedinila i vratila na političku scenu i u tom smislu je to možda najznačajniji faktor ovih izbora više i nego uspon desnice u prvom krugu izbora“, objasnio je Pribićević.

Govoreći o Makronu, Pribićević je naveo da je „teško reći da li je Makron gubitnik izbora“ i dodao da je on svoj cilj u „velikoj meri ostvario“.

„Pokazalo se ponovo da je Makron jako vešt političar, ali on ima jedan veliki problem i pravo je čudo kako se on dugo održao, a to je ideja. Njegova ideja je ideja liberalnog centra. Nigde u Evropi liberali nemaju većinu iza sebe, ako pogledate Nemačku ili Veliku Britaniju, to su uvek partije koje imaju maksimum 10-15 posto i on (Makron) je zauzeo veliki deo terena koji je izgubila levica, ali sada se pojavila levica i to je velika stvar“, rekao je Pribićević.

***

BONUS VIDEO – Izbori u Francuskoj: Otklonjena opasnost od ekstremne desnice, ali najcrnji scenario još preti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar