Ogromne eksplozije na tankeru punom nafte u Crvenom moru Foto: Tanjug/Ansar Allah Media Office via AP

Na tankeru Sounion, koji je napadnut u Crvenom moru došlo je do ogromne eksplozije praćene požarom, izvestila je britanska kancelarija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO).

Posada tankera evakuisana je dan ranije, a prethodni napadi na tanker, baš kao i jučerašnja ogromna eksplozija, pripisani su jemenskim islamističkim militantima Hutima.

Sounion transportuje 150.000 tona sirove nafte. Ako nafta iz još uvek plutajućeg tankera završi u Crvenom moru, biće to ekološka katastrofa.

„Brod pripada kompaniji koja ima veze sa izraelskim neprijateljem i prekršila je odluku o zabrani ulaska u luke okupirane Palestine“, rekao je portparol vojske Huti, Jahja Sari, u govoru koji je prenosila jemenska televizija.

PROČITAJTE JOŠ:

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije regione Jemena, priznali su u četvrtak da su dan ranije napali naftni tanker Sunion u Crvenom moru. Islamistička grupa, koju podržava Iran, već mesecima napada brodove, kako tvrde, u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Tanker je napadnut u sredu

Tanker Sounion je u sredu prvi put pogođen rafalnom paljbom sa dva mala broda koja su mu se približila oko 143 km zapadno od jemenske luke Hudaidah, saopštio je UKMTO.

Huti tvrde da tako podržavaju Palestince

Grčki ministar pomorstva osudio je napad kao flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Huti tvrde da deluju kao podrška Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Tvrdili su, često lažno, da ciljaju samo brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Velikom Britanijom.

Nisu ih sprečili ni zapadni ratni brodovi

Nisu ih odvratili ni raspoređivanje zapadnih ratnih brodova u Crvenom moru, niti američki i britanski vazdušni udari na teritoriji koju kontrolišu u severozapadnom Jemenu. Izrael je takođe bombardovao luku Hudajda prošlog meseca u znak odmazde za smrtonosni napad dronom na Tel Aviv.

Sunion, 274 m dugačak i 50 m širok tanker, prevozio je sirovu naftu iz iračke luke Basra.

BONUS VIDEO: U iščekivanju napada: Liban tvrdi da ne želi rat, Hezbolah – još nismo odgovorili Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar