Ilham Alijev i Vladimir Putin Foto: Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pregovori predsednika Rusije i Azerbejdžana Vladimira Putina i Ilhama Alijeva u kojem učestvuje samo državni vrh vode se u rezidenciji Zagulba kod Bakua.

Dve zemlje imaju mnogo oblasti za zajednički rad, pored energetika, tu je i industrijska saradnja, transport i logistika, istakao je Putin na sastanku, prenosi Ria novosti.
Putin je kazao da trenutni trgovinski promet još ne odgovara potencijalu koji te dve zemlje imaju.

„Rekli ste na našem prethodnom sastanku u Rusiji da je nešto više od četiri milijarde dobra cifra, ali to ne odgovara potencijalu naših mogućnosti“, rekao je on.

Alijev je zauzvrat istakao da Moskva i Baku, pored energetike i transporta, sarađuju i u humanitarnim i mnogim drugim oblastima i izrazio je uverenje da će Putinov dolazak biti koristan za bilateralne odnose.

„Danas, u okviru državne posete, nastavljamo našu saradnju, u suštini, započetu juče i imali smo detaljnu razmenu mišljenja o važnim pitanjima bilateralne agende i regionalne bezbednosti. Veoma sam zadovoljan nivoom interakcije između zemalja, a ‘Deklaracija o savezničkoj saradnji’, koju smo potpisali u februaru 2022. godine uspešno se primenjuje“, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Govoreći o rešavanju situacije između Azerbejdžana i Jermenije, Putin je istakao da je Rusija spremna da pomogne u sklapanju mirovnog sporazuma.

„Ako možemo nešto da uradimo da dođemo do potpisivanja mirovnog sporazuma, da stvar dovedemo do razgraničenja, demarkacije granice, deblokiranja relevantnih oblasti u logistici i ekonomiji, onda bismo bili veoma srećni da pomognemo“, rekao je Putin.

Ruski lider je dodao da će nakon posete kontaktirati jermenskog premijera Nikola Pašinjana i kazati mu o rezultatima pregovora.

Pregovori se vode u palati Zagulba, zvaničnoj rezidenciji predsednika Azerbejdžana, 40 kilometara od Bakua na obali Kaspijskog mora.

Putin je dan ranije stigao u Baku u dvodnevnu državnu posetu, gde će nakon sastanka sa delegacijom, zvaničnici potpisati paket dokumenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare