Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Britanska policija u subotu je objavila da je u središtu Londona uhapsila više od 100 osoba, a svi su pripadnici grupe koja se protivila propalestinskom maršu održanom u gradu.

Stotine hiljada ljudi okupile su se u Londonu na propalestinskom protestu i maršu organizovanom ovaj vikend uz jak policijski nadzor i na dan kada se u mnogim zapadnim zemljama, uključujući Britaniju, obeležava formalni završetak Prvog svetskog rata.

Procenjuje se da ih je bilo oko 300.000. Tražili su prekid vatre u Gazi, rekao je AFP-u portparol londonske policije, prenosi Jutarnji list.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Mobilisano je gotovo 2000 policajaca da bi se izbegli bilo kakvi neredi ili ekscesi učesnika marša za Gazu ili učesnika kontraprotesta.

Propalestinski marš privukao je i ljude iz ekstremno desničarskih skupina.

Policija je rekla da je u središtu Londona bio „značajan broj“ učesnika kontraprotesta, a sukobi su izbili između njih i policije u blizini ratnog spomenika Cenotaph, u blizini zgrade parlamenta i Vestminstera.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Policija je izdala upozorenje svima koji planiraju da napadnu propalestinski marš i obećala da će „oštro odgovoriti na neprihvatljivu agresiju i nered“.

Dodali su da je jedna od grupa demonstranata krenula prema londonskoj Kineskoj četvrti, gde su se „sukobili i bacili boce i metalne barijere na policajce koji su pokušali da se obračunaju sa njima“.

Na videosnimku se vidi kako maskirani muškarci viču i psuju policajce u opremi za razbijanje demonstracija.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija je uspela da rastera okupljene, podelivši ih u dve manje grupe. Muškarac je uhapšen zbog sumnje da je posedovao nož. Drugi muškarac koji je uhapšen imao je palicu.

Ovo je „najvažniji marš“ organizovan u britanskoj prestonici od krvavog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i masovnog odgovora koji je pokrenula izraelska vojska, napisala je na X-u (bivšem Tviteru) londonska policija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar