Stormi Danijels i Donald Tramp Foto: TANJUG/AP Photo/Markus Schreiber/Alex Brandon

Velika porota na Menhetnu glasala je za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa, prema tri izvora upoznata s tim - što je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsednik suočiti sa krivičnim prijavama.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsednika SAD u vezi s njegovom navodnom ulogom u šemi isplate novca i prikrivanju iste u koje je uključena zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels.

Odluka će sigurno izazvati šokove širom zemlje, gurajući američki politički sistem, koji nikada nije video da se jedan od njegovih bivših lidera suočio s krivičnim prijavama, a kamoli da se ponovo kandidovao za predsednika, u nepoznate vode.

Optužnica je podignuta pod pečatom i biće objavljena narednih dana. Optužbe za sada nisu javno poznate, rekao je jedan izvor za CNN.

Pravni postupak protiv Trampa lansirao je predsedničku kampanju 2024. u novu fazu – u kojoj je bivši predsednik obećao da će nastaviti da se kandiduje iako je suočen sa krivičnim prijavama.

Tramp je različite istrage u koje je umešan često nazivao „lovom na veštice“, pokušavajući da izazove javno mnjenje o njima tako što se predstavlja kao žrtva političkih istraga koje su, kako tvrdi, vodili demokratski tužioci.

Kako se ova optužnica bližila, Tramp je pozvao svoje pristalice da protestuju zbog njegovog hapšenja, ponavljajući njegove pozive na akciju, kao što je to učinio nakon izbora 2020. dok je pokušavao da poništi gubitak izbora od predsednika Džozefa Bajdena.

Tramp je dugo izbegavao pravne posledice u svom ličnom, profesionalnom i političkom životu. On je tokom godina rešio niz privatnih građanskih tužbi i platio svoj put iz sporova u vezi sa Tramp organizacijom. Dok je bio predsednik, dvaput ga je opozivao Dom predvođen demokratama, ali je izbegao osudu Senata.

***

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar