Foto: Balša Rudović/Vijesti, Medija biro

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović izašla je iz zgrade te institucije u pratnji službenika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i advokata Nikole Martinovića.

Prema nezvaničnim informacijama, službenici SPO, između ostalog, izuzeli su dokumentaciju u vezi sa navodnom zloupotrebom službenog vozila, a Perović su izveli da prisustvuje pretresu njenog službenog automobila BMW, nakon čega su se vratili nazad u zgradu ASK, pišu Vijesti.

„Vijestima“ je iz više izvora ranije potvrđeno da je Perović navodno uhapšena danas u akciji SPO, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Prema nezvaničnim informacijama iz ASK-a, službenici SPO su tražili i iznose svu dokumentaciju Agencije u vreme dok je na čelu bila Perović.

Foto: Medija biro

Izvor navodi da je SPO tražio finansijske izveštaje ali i sve zapisnike sa sednica Saveta ASK-a. U SDT je formirano više predmeta protiv Perović.

Poslednji izviđaj otvoren je nakon što je Ministarstvo finansija dostavilo SDT-u izveštaj Direkcije za budžetsku inspekciju, prema kojem je Perović je pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i dodatnih više od 8.700 evra za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika budžetske inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Saveta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 evra više u odnosu na ono što je propisano zakonom. Perović je sebi pisala prekovremeni rad i varijabile i za mart, a odbila je da postupi po naredbi budžetskih inspektorki i opozove tu odluku.

Hiljade kilometara o trošku građana

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

SDT od maja prošle godine istražuje i da li je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović zloupotrebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

„NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u februaru ove godine, ovom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Agencije za sprečavanje korupcije, za krivično delo zloupotreba službenog položaja, po kojoj je u toku izviđaj, a prikupljaju se podaci, obaveštenja i dokazi potrebni za donošenje odluke“, zvaničan je odgovor SDT “Vijestima”, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

Menjanje tablica, zatamnjivanje stakala…

Perović i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318. To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake menjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocenom državnom automobilu.

Podgorica Foto:Srdan Kosović/Vijesti.me

Rešenje MUP-a, kojim je data saglasnost za menjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno objavile „Vijesti“.

MUP je procenio da je „konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dela medija i pojedinih nevladinih organizacija“ opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, pretnji i suspenzija sindikalaca

Sindikalna organizacija ASK krajem prošle godine podnela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Perović, tvrdeći da zloupotrebljava položaj, preti zaposlenima i članovima tog sindikata, optužuje ih da sarađuju sa MANS-om i u znak odmazde ih redom suspenduje.

Pročitajte još...

To je, pored ostalog, naveo u prijavi predsednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić.

Prethodno je Drakić je podneo i prijavu Upravi policije, zbog toga što je njemu i njegovim kolegama onemogućeno da uđu u prostorije Agencije, odobrene za rad Sindikalne organizacije.

Između ostalog, kako je Drakić tada naveo u prijavi SDT, Perović navodno tvrdi i da je “krivična prijava koja je podneta od strane Sindikalne organizacije identična krivičnoj prijavi koju je ranije podnela nevladina organizacija MANS i da je to materijalni dokaz kako se podaci već dve godine iznose iz Agencije, kao i da postoji direktna veza NVO MANS i Sindikalne organizacije, te da je prijava podneta iz finansijskih i interesnih motiva”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare