Foto: Instagram/Europol

Mirnesa S. konobarica iz BiH koja je iz nemačke firme za koju je radila ukrala milion evra zaintrigirala je čitav region. Iako u podzemlju ima znatno manje žena nego muškaraca, one neretko čine "dela" zbog kojima bi im "pozavideli" i mnogo veći kriminalci. Pored Mirnese, priče ovih pet žena koje se nalaze na poternici Evropola, pokazuju da zločin ne poznaje ni godine, ni pol i da se nekada najsuroviji zlikovci kriju iza nevinih lica.

Jedna od njih je Tanja Gomez (30) poznata je na internetu kao glamurozna direktorka dobrotvorne organizacije za spasavanje pasa HundGarin. Međutim, iza maske Gomez je zapravo opasan kriminalac,

Evropol je sumnjiči za teška krivična dela poput trgovine drogom i pranja novca na teritoriji Švedske.

„Ona je takođe bila uključena u poslove sa životinjama lutalicama i verovatno umešana u mrežu nezakonitog posedovanja životinja i njihovog transporta u inostranstvo“, navodi Evropol.

Pored nje, na „crnoj listi“ Evropola je i bugarska kripto kraljica Ruja Ignatova (42).

Ignatova se takođe nalazi i na poternici FBI-a koji nudi nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovelo do njenog hapšenja. „Kripto kraljica“ je jedna od 11 najtraženijih žena na svetu na listi FBI-a.

Sa druge strane Evropol nudi nagradu od pet hiljada evra.

Ignatova, doktor pravnih nauka, osumnjičena je da je lansirala navodnu kriptovalutu ‘OneCoin’ i namamila investitore širom sveta da ulažu u nju iako je kriptovaluta bezvredna.

„Prema onome što je procenjeno za sada oštetila je ljude za nekoliko stotina miliona evra, kada se se sve ispita na globalnom nivou iznos će se verovatno povećati na nekoliko milijardi“, navodi se na sajtu Evropola.

Treća je češka državljanka Eva Zamečnikova (41), za kojom se traga u Slovačkoj pošto je u odsustvu osuđena na osam godina zatvora jer je angažovala atentatora da ubije njenog tadašnjeg muža.

Zamečnikova, po zanimanju cvećara je u januaru 2014. platila 50.000 evra svom prijatelju Martinu Adamkoviću da ubije njenog muža – vojnika sa kojim je bila u braku samo dva meseca. Nadala se da će ga nakon dve godine potrage proglasiti nestalim i da će njoj tako pripasti njegova imovina.

Navodno je prvobitno kupila pištolj sa namerom da ga ubije, ali kada joj to nije uspelo, pa je odlučila da promeni plan.Tada je rekla Adamkoviću da će muža morati da zadavi konopcem.

„Međutim, umesto toga se obratio policiji i postao krunski svedok. Dan ubistva je trebalo da bude 24. januar 2014. Ona je planirala da posle dve godine proglasi svog muža nestalim i tako dobije ostatak njihove kuće. Razlog zašto je htela da se otarasi muža je taj što nije htela da ga ‘hrani’“, navodi Evropol.

Na crnji listi nalazi se i Anamarija Radu-Stoica (34) iz susedne Rumunije. Ona je u bekstvu nakon što je osuđena na deset godina zatvora.

Stoica i još dvoje njenih pomagača su osnovali organizovanu kriminalnu grupu u cilju seksualnog iskorišćavanja žena i omogućavanja prostitucije, ponekad i maloletnih devojčica. U bekstvu je od avgusta 2012. godine.

Državljanka Mađarske Andrea Dudla, poznata i kao Ester Katona, u bekstvu je od 2012. godine nakon što je osuđena na više od 15 godina zatvora zbog umešanosti u desetine privrednih zločina. Dudla i dvojica njenih saradnika su se 2000-ih pretvarali da su predstavnici kompanije, praveći lažne fakture i bilanse koji su izgledali kao stvarni, da bi od banaka pozajmili stotine miliona evra.

Veruje se da bi mogla da se krije na Tajlandu, na kom je uhapšen jedan od njenih kriminalnih partnera.

Mirnesa S. senzacija na Balkanu

Na kraju, od pre nekoliko dana svi znamo za Mirnesu S.

Foto: Privatna arhiva

Mirnesa je 14. oktobra ukrala milion evra kojima je imala pristup kao zaposlena u kompaniji za transport novca. Krađa je uočena isti dan, a policija je odmah započela istragu.

Policija je na zvaničnoj internet-stranici objavila kako za njeno pronalaženje nudi nagradu u iznosu od 37.500 evra.

„Nagrada je 37.500 evra i osigurana je privatno. Mole se svi koji nešto znaju o 42-godišnjoj osumnjičenoj da se jave kriminalističkoj policiji na telefon +4971189905778“, saopštila je policija u Štutgartu.

Pročitajte još:

Policija navodi da je osumnjičena žena visoka 174 centimetra, i da ima plavo-zelene oči i plavu kosu. Ima nekoliko tetovaža po celom telu, posebno na rukama.

Inače, Mirnesa je postala i svojevrsna internet senzacija. Naime, kako je policija pored snimaka sa nadzornih kamera objavila i fotografije sa Instragrama atraktivne Miki svi su počeli da komentarišu njen izgled. Navodno je pre nego što se zaposlila u kompaniji za transport novca radila kao konobarica u lokalnom kafiću u Štutgartu.

„Za oko“ im je zapalo i to što na svim fotografijama izgleda besprekorno, kao i to što je uvek obučena u novu firmiranu i skupu odeću.

BONUS VIDEO Konobarica Miki šalje pozdrave Muji