Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / Profimedia

Tačno 78 godina od padobranskog desanta više od 13.300 američkih vojnika iznad Sent-Mer-Egliz u Normandiji, nekoliko desetina padobranaca izvelo je skokove u znak sećanja na odlučujuće savezničko iskrcavanja u Drugom svetskom ratu, ali je broj padobranaca bio manji od planiranog zbog lošeg vremena.

Sent-Mer-Egliz bio je jedan od prvih gradova u Francuskoj koji je oslobođen 1944. godine, a taj gradić je poznat po američkom padobrancu Džonu Stil, čiji se padobran zakačio za zvonik crkve.

Padobranci su oko podneva počeli skokove, sa više od pet sati zakašnjenja zbog lošeg vremena, oko mesta La Fijer, gde je bio strateški važan most. Prioritetni cilj saveznika bio je sprečavanje jačanja nemačkih snaga prema Šerburu na severozapadu Francuske, gde je 1944. godine vođena bitka.

Pre 78 godina, 6. juna, počela je operacija „Dan D“, jedna od ključnih za pobedu nad nacističkom Nemačkom. Iskrcavanje u Normandiji, pod šifrom „Operacija Overlord“, najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja.

Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale počelo je noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, posle čega je 6. juna 1944. usledio uspešan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana.

Procene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju: od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromesečne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika, i kako se procenjuje, još toliko nemačkih.

Bonus video: U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar