Foto:Promo

Izložba "Drugi svetski rat u minijaturi - 80 godina od Aprilskog rata" biće otvorena 1. aprila u Galeriji nauke i tehnike SANU, povodom osam decenija od početka Drugog svetskog rata u Srbiji, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Burna istorijska dešavanja su na teritoriji Srbije dovela do vrlo ograničenog broja muzejskih eksponata borbene tehnike iz ove epohe. Maketa je stoga pogodan medij da, makar u minijaturi, posetiocima pruži trodimenzionalni utisak ondašnjih tehničkih dostignuća.

Na izložbi će biti prikazano preko 100 maketa borbenih sredstava iz Aprilskog i Drugog svetskog rata, koje će kroz autentični prikaz kopija aviona, vozila, brodova, figura, diorama i vinjeta, pružiti posetiocu uvid u borbenu tehniku tog perioda. Pored maketa, deo izložbe će biti i štampani panoi, koji će sadržati crteže i fotografije, mape borbenih dejstava, isečke iz štampe i tekstove. Jedan od ciljeva izložbe je i da se široj publici predstave radovi srpskih maketara i na taj način popularizuje maketarstvo kao hobi.

Izložba će trajati do 24. aprila, a stručna vođenja kroz postavku biće organizovana svakog petka od 18 časova, navodi se u saopštenju SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar