Andrej Plenković Foto:FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odrekao se mandata osvojenog na izborima za Evropski parlament, a očekuje se da će isto učiniti i potpredsednica Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

To znači da će premijer ostati u Zagrebu, a Šuica će ponovo biti predložena za mesto hrvatske predstavnice u novom sastavu Komisije, piše Jutarnji list.

Plenković je u pismu predsedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću napisao da je na izborima za Evropski parlament izabran kao prvi na listi HDZ-a koji je pobedio na tim izborima i osvojio polovinu mandata.

Istovremeno, navodi da su birači na izborima za Hrvatski sabor dali većinsku podršku HDZ-u, a Sabor mu je po treći put iskazao poverenje za mesto premijera.

“Kako bih opravdao ukazano poverenje i odgovornost koju nosi funkcija predsednika Vlade, obaveštavam vas da ću i dalje obavljati dužnost predsednika Vlade Republike Hrvatske i da neću preuzeti funkciju člana Evropskog parlamenta“, napisao je Plenković u pismu koje je Jutarnji list imao uvid.

Pravila u Evropskom parlamentu diktiraju da izabrani poslanici moraju odmah da odluče da li će odslužiti evropski mandat ili će ga se odreći ukoliko su izabrani na drugi položaj koji ne mogu da obavljaju istovremeno, što uključuje funkciju premijera.

Ne postoji opcija zamrzavanja mandata.

Izabrani poslanici u Evropskom parlamentu obaveštavaju predsednika hrvatskog Sabora da se odriču mandata, a on to obaveštenje šalje predsedniku Evropskog parlamenta, a dužan je i da ga obavesti i o zameniku izabranog poslanika.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar