Andrej Plenković Foto:FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ocenio je danas da je HDZ ostvario sjajan rezultat na proteklim izborima za Evropski parlament, na kojima je osvojio šest od ukupno 12 hrvatskih mandata.

„Ovo je sjajan, uverljiv, pobednički rezultat i potvrda svih naših postignuća u kontekstu sprovođenja hrvatske evropske politike“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ocenio da rezultati evrpskih izbora potvrđuju da HDZ pobeđuje, bez obzira na to kakva je izlaznost, iako je izrazio žaljenje zbog slabog odziva birača – svega nešto više od 21 odsto.

Plenković je istakao da je HDZ ostvario najbolji rezultat kada je reč o postignutim rezultatima sestrinskih stranaka iz Evropske narodne partije (EPP).

„Nijedna stranka nema 50 odsto mandata u okviru broja poslanika zemlje iz koje dolazi“, ukazao je hrvatski premijer.

On je naglasio da je uspeh HDZ doprinos ukupnoj snazi Kluba EPP u Evropskom parlamentu, a samim tim i uticaj na formiranje evropskih instituicija.

„Izbori su potvrdili da su narodnjaci i dalje najjača snaga“, naglasio je Plenković.

On je rekao da je sa šeficom Evropske komisije Ursulom von der Lajen sinoć razmenio čestitke.

„Naravno da je naša kandidatkinja za predsednicu Komisije Ursula von der Lajen, tu se ništa nije promenilo“, dodao je hrvatski premijer.

Na pitanje novinara s kim će EPP u koaliciju, Plenković je odgovorio da ta grupacija ima oko 190 mandata, kao i da su im konzervativci prihvatljivi za saradnju.

On je takođe najavio da će 13. jula biti održani neposredni unutarstranački izbori za predsednika HDZ i da će se kandidovati za tu funkciju.

Državna izborna komisija objavila je sinoć na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasova da je HDZ osvojio 34,6 odsto glasova ili šest mandata, a lista opozicione Socijaldemokratske partije 25,96 odsto ili četiri mandata u EP.

Po jedan mandat osvojili su desničarski Domovinski pokret, koji je deo Plenkovićeve vlade i zeleno-leva stranka Možemo.

DP je osvojio 8,82 odsto glasova, a Možemo 5,92 odsto.

Na prošlim izborima, SDP i HDZ su imale po četiri mandata, dok DP i Možemo nisu postojale. Mandate su tada uzele druge stranke.

Izbore za EP obeležila je izrazito slaba izlaznost, najniža unutar EU, svega nešto više od 21 odsto ili oko 751.000 birača od njih 3, 7 miliona. Hrvatski birači nikad nisu masovnije izlazili na evropske izbore, odziv je i dosad bio uglavnom ispod 30 odsto.

Ovo su bili četvrti izbori u Hrvatskoj za Evropski parlament s tim da su prvi održani u aprilu 2013, neposredno pre ulaska te zemlje u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine.

Ovi izbori ostali su u senci nedavnih parlamentranih izbora na kojima je relativnu pobedu ostvarila Hrvatska demokratska zajednica premijera Plenkovića, koja je potom formirala vladu s desničarskim Domovinskim pokretom.

BONUS VIDEO: Ko je pobedio, a ko izgubio na izborima za evropski parlament?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar