Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ukupno 574 zemljotresa locirao je sistem za automatsku lokaciju potresa baziranih na "SeisComP3 platformi" u Petrinju. Ovi potresi detektovani su u periodu od 28. decembra 2020. godine u 6:28 sati do 06. januara 2021. u 7:30 sati na području radijusa 22 kilometra od epicentra glavnog potresa magnitude 6,2 koji je zatresao Petrinju.

Radi se o dobro poznatoj nekomercijalnoj platformi na kojoj rade zaposleni u Seizmološkoj službi i nastoje da je maksimalno prilagode uslovima državne mreže seizmoloških stanica.

„Oni se prilagođavaju sistem modelu i strukturi Zemlje za naše područje s posebnim naglaskom na pravilno prepoznavanje bliskih potresa“, objašnjava seizmolog Tomislav Fiket, u tekstu koji analizira potrese koji svakodnevno tresu područje Petrinje.

Pročitajte još:

Od ta 574 potresa, 194 ih je bilo magnitude slabije od 2 po Rihteru, 321 od 2 do 3, njih 50 magnitude od 3 do 4, sedam potresa između 4 i 5, jedan iznad 5, i jedan magnitude iznad 6.

U analizi se jasno vidi i kako su potresi koji su prethodili potresu od onog magnitude 6,2 znatno ređi od broja potresa nakon glavnog potresa.

Sistem automatske lokacije u tom periodu je locirao ukupno 12 potresa i to 2 magnitude od 4 do 5 i čak osam magnitude od 2 do 3 po Rihteru.

U tekstu je prikazana i zanimljiva karta koja prikazuje prostorni raspored svih potresa za razdoblje od 28. decembra u 6:28 sati do 06. januara u 7 sati.

„Kako bi sistem automatske lokacije potresa bio upotrebljiv za potrebe Seizmološke službe, broj i raspored seizmoloških stanica koje učestvuju u njegovom radu mora biti takav da kvalitetnim zapisima pokrije kompletnu teritoriju države/područja koje prati. Kako je Hrvatska nepravilnog oblika, potreban je znatno veći broj stanica nego što bi to bilo u slučaju nekog jednostavnijeg geometrijskog oblika. Takođe, kako bi se pratila seizmičnost Bosne i Hercegovine koju Hrvatska obuhvata geografski, a koja utiče i na seizmički hazard Republike Hrvatske, potreban je i znatan broj izuzetno kvalitetnih stanica u seizmološkom smislu. Navedene stanice bi morale imati vrlo nizak nivo seizmičkog šuma, kako bi bile sposobne da beleže i slabije potrese na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kvalitetna mreža koju spominjemo podrazumeva mrežu koja bi omogućila zapisivanje i automatsko lociranje velike većine vrlo slabih potresa na teritoriju Republike Hrvatske. Naravno, takva mreža iziskuje velika ulaganja i znatno veći broj seizmoloških stanica nego što Republika Hrvatska trenutno ima, što će prikazati rezultati ovog teksta“ ističe seizmolog Fiket.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

„Trenutni sistem automatske lokacije potresa nije dovoljno pouzdan (greši u stvarnoj lokaciji potresa, kao i u proceni magnitude) i sposoban je da locira potrese magnitude 1.5 i veće, s tim da mogućnost lociranja zavisi na kojem delu Republike Hrvatske se potres dogodio (odnosno, koliko je stanica te koliko su udaljene od samog epicentra potresa)“ napominje Fiket.

*Sve magnitude u ovom tekstu umanjene su linearno za 0.3. Radi se o do sada uočenoj grešci u proceni magnitude sistema, odnosno njenoj srednjoj vrednosti. Stvarnu procenu greške magnitude automatskog lociranja biće moguće prikazati tek nakon poređenja podataka s onima dobijenim ručnom analizom zapisa potresa.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar