dronovi kamikaze kombo profimedia
dronovi kamikaze kombo profimedia

Nastojeći da smanji jaz između svojih i ruskih vojnih kapaciteta, ukrajinska vlada je pokrenula ambiciozan program proizvodnje domaćih dronova. Ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je za Rojters da Vlada sarađuje s više od 80 domaćih proizvođača bespilotnih letelica, te da proširuje program proizvodnje dronova za izviđanje i dalekosežne napade.

„Dronovi mogu da promene odnose snaga na ratištu na isti način kako su prošle godine igru promenili višecijni raketni bacači koje su nam isporučili zapadni saveznici“, rekao je Reznikov.

Smanjivanje velikog jaza koji postoji između ruskih i ukrajinskih vojnih kapaciteta ključno je sada kada se očekuje skori ukrajinski protivnapad na jugu i istoku zemlje.

Za polubankrotiranu Ukrajinu čija je privreda desetkovana ratom i čija se vlada oslanja na priliv novca iz savezničkih zemalja, proizvodnja bespilotnih letelica predstavlja relativno jeftin način za borbu protiv ogromne ruske vojske. Do kraja godine ukrajinska vlada planira da potroši oko pola milijarde dolara na razvoj i proizvodnju domaćih bespilotnih letelica.

„Fokus će biti na proizvodnji dronova kamikaza“

Sekretar Ukrajinskog veća za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov rekao je za Rojters da će ove godine poseban fokus biti na proizvodnji dronova kamikaza.

Iako ukrajinske bespilotne letelice tehnološki još uvek zaostaju za ruskim, kao i za iranskim dronovima kamikazama kojima se Rusi koriste za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture, napori Kijeva postaju sve vidljiviji. Vojni stručnjaci procenjuju kako bi domaće kompanije ukrajinskoj vojsci mogle da isporuče i do nekoliko hiljada dronova godišnje pod uslovom da su finansiranje i nabavka delovima stabilni.

Reznikov kaže da je Ukrajina povećala svoje kapacitete za proizvodnju dronova za nekoliko puta od ruske invazije u februaru prošle godine. Precizne podatke o broju i vrsti proizvedenih dronova ukrajinska vlada odbija da objavi, poručuju samo da im je u fokusu razvoj i proizvodnja dalekosežnih dronova pošto zapadni saveznici još uvek nisu spremni da im isporuče svoje raketne sisteme većeg dometa.

AeroDrone, kompanija koja je pri rata proizvodila bespilotne letelice za zaprašivanje poljoprivrednih površina, razvila je model „Enterprajz“ koji, tvrde, u određenim uslovima može da preleti čak tri hiljade kilometara.

Kompaniju vode dva nekadašnja Majkrosoftova menadžera koji su u razgovoru za Rojters rekli da ih ugovori s ukrajinskom vladom sprečavaju da otkriju detalje, ali da mogu da potvrde kako njihovi modeli „Enterprajz“ i „Diskaveri“ mogu da nose 300, odnosno 80 kilograma tereta.

„Neki udari na ruskom tlu mogli bi da budu opravdani“

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da sa kompanijom AeroDrone ima ugovore za nabavku dve vrste bespilotnih letelica dugog dometa, ali ne žele da otkriju koliko iznosi maksimalni domet njihove trenutne flote bespilotnih letelica.

Domet i moć ukrajinskih dronova, naime, osetljivo je pitanje. Rusija je još u decembru utvrdila da su ukrajinske bespilotne letelice napale dve ruske vazduhoplovne baze u kojima su smešteni bombarderi dugog dometa duboko unutar njene teritorije, ubivši pritom tri pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga.

Iz Kijeva su pak poručili kako Ukrajina „nema ništa s događajima na ruskoj teritoriji“.

Na pitanje Rojtersa koristi li Ukrajina bespilotne letelice za gađanje ciljeva u Rusiji, ministar odbrane je rekao: „Sve što se događa na teritoriji Rusije pitanje je samo za Rusiju. Ukrajina nije teroristička država niti napadač“.

Govoreći uopšteno o napadima, čelnik Veća za nacionalnu bezbednost Danilov rekao je da bi teoretski neki udari na ruskom tlu mogli da budu i opravdani.

„Ako postoje objekti koji nanose štetu našoj zemlji… Moramo uništiti te objekte. Ovo je rat. Nismo mi krivi što se meta nalazi na teritoriji Rusije“, rekao je Danilov u razgovoru za Rojters u februaru.

***

BONUS VIDEO: Isplivao snimak incidenta iznad Crnog mora: Ovako je ruski lovac oborio moćni američki dron

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar