Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Ruska Crnomorska flota je u ranim jutarnjim satima uspešno odbila napad površinskih dronova na Sevastopoljski zaliv, na Krimu, saopštio je na svom Telegram kanalu guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

On je naveo da su uništena ukupno tri drona koji su pokušali da uđu u zaliv i da ratni brodovi nisu uništeni.

„Naši mornari su pucali na njih iz malokalibarskog oružja. Radila je i PVO“, napisao je guverner Sevastopolja, gde je glavna baza Crnomorske flote.

Od eksplozija bespilotnih letelica izleteli su prozori u Domu Moskve na trgu Nahimov, kao i na jednoj kući, prenosi Ria Novosti.

Ukrajinske snage od jula prošle godine periodično koriste bespilotne letelice za napad na Sevastopolj, kao i na druge objekte na Krimu. Većinu dronova, kako navodi ruska agencija, obara sistem PVO.

Drugi napad dronom na krimu za 48 sati 

Podsećamo, i noć pre pokušaja dronova da napadnu Crnomorsku flotu na Krimu je odjeknula eksplozija u kojoj su ruski projektili koji su prevoženi železnicom, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Ruski čelnik grada Džankoja rekao je da je to područje napadnuto dronovima.

Kijev je objavio da su rakete bile namenjene ruskoj crnomorskoj floti.

„Eksplozija u gradu Džankoju na severu privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN tokom transporta železnicom“, objavili su.

Kalibr su projektili dizajnirani za lansiranje s brodova ruske crnomorske flote, a imaju operativni domet veći od 2.500 kilometara na kopnu i 375 kilometara na moru.

Ako se potvrdi, to bi bio redak napad ukrajinske vojske na Krim, koji je anektiran od 2014, prenosi BBC.

„Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinsko poluostrvo Krim za deokupaciju“, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane.

VIDEO Eksplozije u skladištu oružja na Krimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare