Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Krvava bitka za Bahmut traje od prošlog maja, a sada postaje još razornija. Ruska artiljerija uništava poslednje puteve iz grada - što je očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama gradu i iz njega.

U ruskom tenkovskom granatiranju oštećen je most u susednom gradu Hromove, piše Index.hr.

Ukrajinski vojnici rade na popravci oštećenih puteva, a sve više vojnika se kreće prema linijama fronta, što je znak da Ukrajina ne želi da preda grad. Na zapadu Ukrajinci kopaju nove rovove za odbrambene položaje.

Bahmut Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je da je delovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na bezbednije položaje, opisujući situaciju kao „klanicu na obe strane“.

Prvi čovek ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin ranije je rekao da je grad skoro potpuno opkoljen i da je samo jedan put još uvek otvoren za ukrajinske trupe.

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko kaže da se u gradu vode ulične borbe, ali da još nisu pale u ruske ruke.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

„Njihov jedini cilj je da ubijaju ljude i vrše genocid nad ukrajinskim narodom… Oni žele da unište Bahmut… I iskreno, ne mogu da razumem zašto to rade“, rekao je.

Dodao je da se u gradu nalazi oko 4.000 ili 4.500 ukrajinskih civila.

„Grad je skoro uništen i nijedna zgrada nije ostala netaknuta u ovom ratu“, dodao je.

„Ukrajinci u Bahmutu pod sve većim pritiskom“

Sa druge strane, kako navodi britansko ministarstvo odbrane, ukrajinske odbrambene snage u Bahmutu na istoku zemlje su pod sve većim pritiskom. Ministarstvo je u najnovijem izveštaju objasnilo da ruska vojska i plaćenici iz grupe Vagner napreduju u severnim predgrađima grada.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Ministarstvo odbrane kaže da Ukrajina pojačava to područje elitnom jedinicom, ali i napominje da su rute snabdevanja Kijeva iz Bahmuta sve ograničenje.

Šojgu je iznenada stigao u Ukrajinu

U isto vreme stiže vest da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznenada posetio ruske snage u Ukrajini. U saopštenju objavljenom na Telegramu, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Šojgu „sproveo inspekciju naprednog komandnog mesta jedne od formacija Istočnog vojnog okruga u pravcu južnog Donjecka“.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Na snimku koji je objavilo ministarstvo, vidi se kako Šojgu dodeljuje medalje ruskim vojnim licima i obilazi uništeni grad sa komandantom okruga, general-potpukovnikom Rustamom Muradovim. Visoki ruski vojni komandanti retko su posećivali liniju fronta u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na zemlju pre godinu dana.

Zašto Putin želi Bahmut?

Bahmut se nalazi na severoistoku Donjecke oblasti, oko 21 kilometar od granice sa Luganskom oblasti. Rusi očajnički pokušavaju da je osvoje od kraja leta 2022. godine. Iako grad nema veliki strateški značaj, njegovo osvajanje predstavljalo bi uspeh za rusku vojsku, koja se u prvoj godini rata nije mogla pohvaliti velikim uspesima.

Bahmut je i svojevrsno saobraćajno čvorište prema drugim delovima Donjecke oblasti – istočno prema granici sa Luganskom, severozapadno prema Slovjansku i jugozapadno prema Kostantinovki.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Tokom proteklih nekoliko nedelja, putevi koji vode do Bahmuta postepeno su dospeli pod kontrolu ruskih snaga. Umesto da se kreću ka centru grada, Vagnerove snage pokušavaju da opkole Bahmut u širokom luku sa severa. U januaru su objavili da su zauzeli obližnji grad Soledar, a zatim zauzeli nekoliko sela severno od Bahmuta.

Pad Bahmuta ne bi dramatično uticao na tok rata

Ako Rusi uspeju da zauzmu uzvišenje zapadno od grada, obližnji industrijski gradovi Kostjantinovka i Kramatorsk bili bi na (ne)milost ruske artiljerije i minobacača. Osim toga, još uvek nije jasno na koju poziciju bi se Ukrajinci povukli ako odluče da se povuku iz grada.

Pročitajte još:

Ali stručnjaci kažu da je malo verovatno da bi pad Bahmuta dramatično uticao na ukupnu sliku rata u istočnoj Ukrajini, u kojoj nijedna strana ove godine nije mnogo napredovala. Na neki način bi to signaliziralo probleme sa ruskom invazijom, kojoj su potrebni meseci i ogromne žrtve da bi se osvojio relativno mali grad.

Iako ne treba precenjivati strateški značaj Bahmuta, pad grada bi ipak doneo simboličnu pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina. Kada su ruske snage zauzele Soledar sredinom januara, to je bilo prvo teritorijalno napredovanje u Donbasu posle nekoliko meseci. Od tada je prošlo šest nedelja, pa bi zauzimanje Bahmuta za Ruse predstavljalo završetak drugog koraka operacije.

BONUS VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar