Sergej Lavrov na Samitu G20 na Baliju Foto:EPA-EFE/DITA ALANGKARA

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovo je pokušao da kaže da je Zapad odgovoran za rat u Ukrajini, što su učesnici geopolitičke konferencije u petak u Nju Delhiju dočekali sa smehom.

Upitan kako je sukob uticao na energetsku strategiju Rusije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je odgovorio da je rat koji pokušavaju da zaustave pokrenut protiv njih, a da je Zapad za to iskoristio ukrajinski narod. Publika se nasmejala na tu izjavu, piše Dnevnik.hr.

„Naravno (konflikt) utiče na rusku politiku, uključujući i energetsku. Najjednostavniji način da se opiše šta se promenilo jeste da se više ne bismo oslanjali ni na jednog partnera na Zapadu. Umesto toga, Rusija traži pouzdane partnere poput Indije i Kine“, dodao je Lavrov.

U manje „konfliktnim“ vremenima

Iako ovo nije prvi put da Kremlj okrivljuje Zapad za svoju invaziju na Ukrajinu koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin pre više od godinu dana, značajno je da je Lavrov upotrebio reč „rat“ za ono što ruski zvaničnici inače nazivaju sukobom.

Pročitajte još:

Moskva to i dalje naziva „specijalnom vojnom operacijom“, a u Rusiji je kažnjivo da se ofanziva u Ukrajini naziva ratom.

Na kraju polučasovne diskusije tokom Raisina dijaloga, indijske konferencije o geopolitici i geoekonomiji koja se održava svake godine u Nju Delhiju, moderator je upitao Lavrova da li može da obeća da će se sledeći razgovori održati u manje „konfliktnim“ vremenima.

„Pa, Amerikanci bi sigurno predložili neka pitanja koja bi vam mogla biti od koristi“, rekao je dok je izlazio sa bine uz smeh publike.

BONUS VIDEO Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Zaporožju