Ukrajina referendum Foto:Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Balkansko-ukrajinska mreža (BUCN) apeluje na čelnike država Zapadnog Balkana da osude održavanje takozvanih “lokalnih izbora” na privremeno okupiranim područjima Ukrajine koja su pod kontrolom Rusije, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni ističu kako na “privremeno okupiranim ukrajinskim regijama” Donjeck, Zaporožje, Lugansk i Herson Ruska Federacija planira da održi “lokalne izbore” 10. septembra.

U saopštenju BUCN-a se navodi kako je Služba bezbednosti Ukrajine potvrdila “da su okupatori prošle sedmice započeli pripreme za prevremene ‘izbore’ u nekim naseljima ovih teritorija, zaobilazeći legalne glasačke procedure”.

“Oni nose glasačke kutije i obilaze stanove, zaustavljaju ljude na ulici, na javnim mestima”, dodaju.

Ukrajina referendum Foto:Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

“Ruske okupacijske snage prisiljavaju građane Ukrajine, koji žive na privremeno okupiranim teritorijama, da učestvuju u izborima koristeći ucene, zastrašivanje, prisilno izdavanje pasoša i zamenu ukrajinskih identifikacijskih dokumenata ruskim kopijama.”

Prisilna zamena dokumenata

Ukazuju kako ruske vlasti pozivaju strane posmatrače sa područja Balkana da budu deo “lokalnih izbora” na privremeno okupiranim teritorijama, “što se smatra nezakonitim, jer s tim činom postaju saučesnici u zločinima agresora”, navode.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Izbori na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine krše Povelju UN-a, kao i suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Stoga se nijedno izabrano telo Ruske Federacije (na ovim teritorijama) ne može smatrati legitimnim. Balkansko-ukrajinska mreža BUCN apelira na čelnike balkanskih država da osude postupke zemlje agresora, učestvuju u uvođenju međunarodnih sankcija i doprinesu kaznenoj odgovornosti Ruske Federacije za počinjene zločine” navodi se u saopštenju, prenosi Al Džazira.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar