Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovao je sinoć republikanskog suparnika Donalda Trampa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer nastoji da uspostavi diktaturu. Orban je objavio da se sastao juče sa svojim “dobrim prijateljem” Donaldom Trampom na Floridi.

Mađarski premijer je jedan od retkih ldiera u Evropi koji je poželeo pobedu republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru protiv demokrate Bajdena. „Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?“ rekao je Džozef Bajden pristalicama tokom predizbornog skupa. „Orban iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i želi diktaturu“, prenosi Index.hr.

„Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je slabimo“, rekao je 81-godišnji demokrata za kojeg je ta tema jedna od glavnih u kampanji protiv Donalda Trampa.

Orban objavio fotografiju s Trampom

Orban je sinoć na Fejsbuku objavio svoju fotografiju s bivšim predsednikom uz reči: „Učinimo Ameriku ponovno velikom“, što je Trampov predizborni slogan. „Vratite se i donesite nam mir, predsedničke“, objavio je na mreži „Iks“ uz fotografiju s Trampom.

„Poseta je bila usredsređena na izgradnju odnosa američkih i mađarskih konzervativaca i na koristi koje bi mogle da proizađu iz izbora predsednika Trampa u novembru“, rekao je Orbanov saradnik Gladen Papin potvrdivši da je sastanak održan.

Pročitajte još...

Orban i Tramp – lideri bliski Putinu

Bajden je još jednom osudio komentare 77-godišnjeg bivšeg američkog predsednika koji je rekao da bi podržao ruskog predsednika Vladimira Putina na napad na zemlje NATO-a koje finansijski ne pridonose dovoljno savezu. Mađarska je jedina članica Evropske unije koja je zadržala bliske veze s Kremljom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022. Orban odbija slanje bilo kakve vojne podrške Ukrajini i redovno poziva na prekid vatre, uveren da Kijev ne može da pobedi. Tramp podstiče svoje pristaše u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći za Kijev, što traži predsednik Bajden.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar