Iz Pentagona, zgrade američkog ministarstva odbrane i najbolje čuvane institucije na svetu, procurila je hrpa dokumenata koji otkrivaju najstrože čuvane tajne o ratu u Ukrajini. Uprkos spekulacijama da iza špijunskog skandala stoje strane službe neprijateljskih država ili neke militantne organizacije, ispostavilo se da je za curenje odgovoran neko za koga nikada ne biste pretpostavili da je kriv - momak u dvadesetim godinama, zaljubljenik u oružje i video igre koji je ranije radio u vojnoj bazi.

Da stvar bude gora mladić, barem prema trenutno dostupnim informacijama, nije bio agent, špijun ili terorista, već momak koji je želeo da se pokaže pred svojim virtuelnim prijateljima sa društvene mreže Diskord, ne sluteći razmere skandala koji će nastati.

Naime, sve je počelo tako što se učlanio u grupu na Diskordu u kojoj je bilo još oko 20 jedva punoletnih ili maloletnih tinejdžera u kojoj se raspravljalo o ratu u Ukrajini i oružju koje se koristi na frontu. Mladić odgovoran za curenje podataka koji bi mogli da promene tok rata imao je kodno ime „OG“.

Foto: Shutterstock

U opisu grupe su naveli da dele „zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu“, a ona postoji od 2020. godine.

OG se predstavljao kao „pripadnik stare škole“, i bio je uzor ostalim članovima grupe.

Kako bi potvrdio svoj autoritet, u jednom trenutku je odlučio da otkrije svojim „sledbenicima“ gde radi i da se njegov posao sastoji od pregledanja velike količine poverljivih podataka.

Napisao im je da deo svog dana provodi unutar sigurnog objekta u kojem su zabranjeni telefoni i drugi elektronski uređaji pogodni za dokumentovanje tajnih vladinih informacija.

Nešto kasnije im je poslao fotografije i praktično im naredio da pažljivo pročitaju poverljive informacije koje je podelio. Kasnije je počeo da im šalje samo fotografije dokumenata, koji su sadržali detalje o položajima ruske i ukrajinske vojske na frontovima. Ukupno je postavio nešto više od 300 dokumenata, što je tri puta više od broja za koji se mislilo da je procurio u javnost.

Foto: Shutterstock

Taj dokument je nazvao „Medved protiv svinja“, što je referenca na rat u Ukrajini, a takođe je objavio i video koji prikazuje svinje koje se bore protiv medveda.

Jedan od maloletnih članova Diskord grupe, koji je uz odobrenje roditelja govorio za Vašington post, rekao je da je njegov virtuelni prijatelj bio najpoštovaniji član njihove onlajn zajednice.

„On je u formi. Jak je. Naoružan je. Istreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma“, rekao je jedan od članova pod uslovom anonimnosti.

Dodao je i da je „OG“ je imao „mračno mišljenje o vladi“ i prikazivao je vladu, a posebno policiju i obaveštajne agencije, kao represivne sile. Takođe se često žalio na vladino „prekoračenje ovlašćenja“.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP/Shutterstock

Snimljen na kameri kako puca iz oružja

Inače, policija je navodno identifikovala „OG-a“ i sada traga za njim, a tamošnji mediji prenose da postoji snimak na kom se jasno vidi.

Navodno je jedan od članova Diskord grupe potvrdio policiji da se radi o OG-u.

Muškarac na snimku stoji u streljani, nosi zaštitne naočare i drži pušku. Viče niz rasnih uvreda u kameru, a zatim ispaljuje nekoliko metaka u metu.

Inače, u svojoj poslednjoj poruci kolegama članovima grupe, „OG“ je rekao da „ćute i izbrišu sve informacije koje bi se mogle da se odnose na njega“, uključujući sve kopije poverljivih dokumenata.

Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP; Dragan Mujan/Nova.rs; EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; Tanjug/AP Photo/Libkos; Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, Shutterstock

Šta piše u tim dokumentima?

U javnost je do sada procurilo više od 50 obaveštajnih dokumenata, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo“, i daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za prolećnu kontraofanzivu, kao i uloge ostalih država u sukobu koji već više od godinu dana parališe svet.

Između ostalog, dokumenta su otkrila da Amerika špijunira kako neprijatelje, tako i savezničke zemlje. Američki obaveštajci tako tvrde da će Ukrajina u maju ostati bez oružja i municije, kao i da nema dovoljno trupa za pokretanje kontraofanzive.

POGLEDAJTE JOŠ:

Među tajnim fajlovima našla se i Srbija, nakon što je Rojters objavio da se u dokumentima Pentagona navodi da je Srbija pristala da Ukrajini isporučuje oružje, što su ovdašnje vlasti demantovale.

U dokumentu jasno piše da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati vojnu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

BONUS VIDEO Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare