Olena Zelenska Foto: TANJUG/AP Photo/Markus Schreiber

Ukrajina će u petak slaviti godinu dana uspešnog otpora, a ne prvu godišnjicu ruske invazije, rekla je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u četvrtak obraćajući se video porukom učesnicima događaja u Litvaniji.

Ukrajina je pretrpela „godinu dana pakla“, rekla je supruga Vladimira Zelenskog u obraćanju događaju održanom u Viljnusu u četvrtak uveče.

„Obeležavati dan kada je počeo totalan rat, užasno je jer bila je to godina udara, agresije, ubijanja“, rekla je.

Rusija je 24. februara 2022. počela invaziju koju ona ne naziva tako već „specijalnom vojnom operacijom“ i u tih godinu dana ubijeni su desetine hiljada ljudi, sravnjeni su za zemljom gradovi i sela, milioni Ukrajinaca raseljeni su unutar zemlje, a gotovo osam miliona izbeglo je iz nje.

„Danas ne obeležavamo godinu rata već slavimo godinu otpora agresiji, godinu hrabrosti, godinu međusobnog pomaganja i spasavanja, godinu ljudskosti i godinu prijateljstva“, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uverena sam da ćemo s vama moći podeliti ono najvrjednije – pobedu. Našu zajedničku pobedu“, zaključila je, prenosi Jutarnji list.

Na događaju je bilo više desetina ukrajinskih izbeglica, uglavnom žena i dece te predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

„To je godina užasa koju smo svi mi iskusili. I verujemo da ulazimo u pobedničku godinu, iduća godina konačno će biti pobednička“, rekla je Viktorija Dolbičeva (54), izbeglica iz Harkova koja danas živi u Viljnusu.

„Gde god se događa užas, tu se otkriva i humanost. I zaista je nepobediva. Obični ljudi postaju heroji, jer nemaju izbora“, rekla je Maria Kolomiec, (43), još jedna izbeglica iz Harkova, koja danas živi u Poljskoj.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar