Foto: Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će Moskva zadržati povećanu pažnju na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom današnjeg obeležavanja državnog praznika Branioca otadžbine.

„Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade“, rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete stacionirane na kopnu, moru i u vazduhu, prenosi Rojters.

Putin je saopštio da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat RS-28 (NATO ih nazva „Satana 2“) koje mogu da nose više nuklearnih bojevih glava. 

Pročitajte još:

„Nastavićemo serijsku proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kinžal i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa Cirkon na moru“, rekao je Putin u video obraćanju koje je Kremlj objavio danas.

On je naveo i da će udeo modernog naoružanja u pomorskim strateškim nuklearnim snagama dostići 100, uz angažovanje podmornice „Imperator Aleksandar III“ klase Borej-A.

Prema njegovim rečima, u narednim godinama floti će se priključiti još tri krstarice ovog tipa, prenosi TAS S.

On je u video obraćanju čestitao današnji praznik „veteranima, vojnom i civilnom osoblju Oružanih snaga i svim građanima Rusije“, saopštila je pres-služba Kremlja.

Bonus video: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar