Marija Zaharova Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Rusija je odbacila „plan pobede“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i rekla da plan nema nikakve veze sa traženjem diplomatskog ili političkog rešenja za okončanje rata i opisala ga kao sebičan gambit Zelenskog.

Zelenski je rekao da je njegov plan, čiji detalji tek treba da budu otkriveni, finalizovan nakon dugih konsultacija. Predviđeno je da ga predstavi američkom predsedniku Džou Bajdenu i obrati se na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak. Zelenski je rekao da je njegova inicijativa osmišljena da stvori prihvatljive uslove za Ukrajinu, koja je u sukobu sa Rusijom više od dve i po godine.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da plan izgleda kao sebični gambit ukrajinskog lidera, kojeg Moskva optužuje da pokušava da uvuče Zapad u pravi rat protiv Rusije.

„Jedini cilj je da se spreči raspad antiruske koalicije, a to, naravno, nema veze sa zadatkom da se pronađe političko i diplomatsko rešenje za situaciju u vezi sa Ukrajinom“, rekla je Zaharova.

Ona je ponovila stav Moskve da Zapad treba da prestane da finansira i snabdeva Kijev oružjem i rekla da je svaka inicijativa sa navodnim ciljem postizanja mirnog rešenja bespredmetna ako ne uključuje Rusiju. Ona je istovremeno rekla da je Moskva zabrinuta zbog, kako navodi, pojačanih „provokativnih” aktivnosti NATO-a na granici sa Belorusijom i dodala da ne isključuje pokušaje eskalacije sukoba u regionu.

Proziva Zapad zbog Kine

Moskva je takođe u petak prozvala Zapad zbog pritiska na Kinu zbog Tajvana, rekavši da njene „provokativne“ aktivnosti podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost. Zaharova je istakla da Rusija podržava poteze Kine koji imaju za cilj odbranu njenog suvereniteta.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je prodaja američkog oružja Tajvanu ozbiljno prekršila princip jedne Kine i odredbe zajedničke službene komunikacije Kine i SAD. Kina je u sredu objavila da će preduzeti mere protiv devet kompanija povezanih sa američkom vojskom zbog prodaje američkog oružja Tajvanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar