Foto: Privatna arhiva

Roditelji Britanke koju je Hamas ubio u kući zajedno sa njeno dvoje dece kažu da su svi pronađeni "zagrljeni". Lijen Šarabi (48) rođena u Bristolu, i njene dve ćerke tinejdžerke ubijene su kada je Hamas 7. oktobra upao u njihov dom u kibucu Beri u Izraelu.

Gil i Pit Brisli rekli su da je Lijen bila „posvećena majka“ koja je „pokušala da zaštiti svoje ćerke do kraja“.

„Lijen je radila ono što bi majka radila – držala svoje bebe u naručju“, rekli su.

Gospodin i gospođa Brisli, koji sada žive u Bridžendu, govorili su za BBC o svojoj ćerki i unucima Noji i Jahel samo nekoliko dana nakon njihove sahrane.

„Naše tri prelepe devojke više nisu sa nama“, rekla je Brisli, prenosi BBC.

Opisujući Lijen kao „divnu” osobu, Brisli je rekla da je Izrael obično „veoma prijateljski” i „lepo mesto za podizanje porodice”.

„Tamo gde su živeli, u normalnim okolnostima, bilo je najbezbednije mesto za odgajanje dece: sjajni vrtići, škole, poznavali su svakoga i bavili se sportom, vožnjom bicikla, posetama drugim delovima Izraela“, rekla je ona.

To je bilo sve dok se Hamas nije upao u njihov dom 7. oktobra, u kuću u koju su se preselili tri godine ranije.

Gospodin Brisli je rekao da je prvi put video vesti na TV-u.

„Uključio sam TV, video da ima problema, poslao poruke Lijen da je pitam da li je dobro, ali nije bilo odgovora“, rekao je on.

„Mislim da je do tada već ubijena. Njihova kuća je bila jedna od najbližih ogradi u koju su ušli vojnici Hamasa. Svi u ulici su ubijeni ili teško povređeni“, dodao je.

Brisli je rekla da su kasnije saznali da je tela njihove ćerke i unučadi pronašao vojnik „svi su bili zagrljeni sa Lijen, ona je radila ono što bi majka radila – držeći svoje bebe u naručju, pokušavajući da ih zaštiti na kraju“.

„Mala uteha, ali uteha ipak“, dodala je ona.

„Imam užasne slike u mislima, buđenja ili spavanja. Sve što mogu da se nadam je da je to bila brza smrt“, dodala je.

Gospođa Brisli je rekla da je Lijen, koja je išla u osnovnu školu Mangotsfild, bila „srećno dete“ dok je odrastala i da je „uvek želela da putuje svetom“.

Ona je rekla da se Lijen na kraju preselila u Izrael iz Stejpl Hila u Bristolu sa 19 godina da bi radila u kibucu – zajednici u kojoj ljudi dobrovoljno žive i rade zajedno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Otišla je u Izrael na radni odmor tamo, tri meseca kasnije, pozvala je da kaže da je upoznala muškarca“, rekla je Brisli.

Ona je rekla da je Lijen tada izgradila svoj život tamo, učeći i tečno govoreći hebrejski. Imala je dve ćerke, 13-godišnju Jahel i Noju (16).

„Bili su prelepe i ljupke unuke“, rekla je gospođa Brisli.

„Dotrčali su do nas, zagrlili nas svaki put kada bismo stigli do kapije aerodroma“, dodala je.

Gospođa Brisli je rekla da je Jahel imala „toliko energije“. Počela je sa časovima ronjenja i „nikada nije sedela mirno“.

„Imala je veliko interesovanje za svet prirode, zvezde i svemir, i volela je životinje“, rekla je.

„Noja je bila tiša ali veoma ljubazna, veoma brižna i saosećajna, provodila je mnogo vremena brinući se o deci i odraslima sa invaliditetom. Želela je da napravi karijeru u socijalnom radu“, dodala je.

Gospođa Brisli je rekla da je svoju ćerku i unuke poslednji put videla u julu.

„Cela porodica je bila na okupu“, rekla je ona.

Pošto nisu mogli da putuju na sahranu, porodica je rekla da su se oprostili gledajući video snimke na WhatsApp-u.

„Tamo je bilo na stotine ljudi. Bili su veoma popularna porodica, devojke su svi voleli. Osećamo se utrnulo… to je ono što jeste, ne možemo to da promenimo. Moramo proći kroz to“, rekla je gospođa Brisli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar