Šeron Pikok Foto: Printscreen/YouTube/LSHTM

Nova varijanta koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Kentu mogla bi da postane dominantan soj virusa i veliki problem jer vakcine protiv korone neće biti efikasne protiv ove mutacije, rekla je šefica britanskog programa genetskog nadgledanja Šeron Pikok i upozorila da bi soj iz Kenta mogao da "preplavi svet".

Pročitajte još:

Soj iz Kenta već se pojavio u više od 50 zemalja. Prvi put je otkriven u septembru 2020. na jugoistoku Engleske odakle se u roku od nekoliko meseci munjevito proširio po zemlji i svetu. Upravo je soj iz Kenta bio razlog uvođenja strožijih epidemioloških mera u Britaniji u januaru.

Od posledica koronavirusa umrlo je 2,35 miliona ljudi a normalan život je okrenut naglavačke. Početak vakcinacije ulio je nadu mnogima da će se svet ponovo vratiti „u normalu“ ali su mutacije virusa sada izazvale zabrinutost da vakcine protiv korone nisu efikasne i protiv njih.

Pikok je rekla da su vakcine uglavnom efikasne protiv novih sojeva koji kruže Britanijom ali da bi dalje mutacije mogle da umanje njihovu učinkovitost.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Ono što brine vezano za ovu 1.1.7. varijantu (Kent soj) koja kruži već nedeljama je što je ponovo počela da mutira a nove mutacije mogu da utiču na efikasnost vakcina“, rekla je ona BBC-u. „Zabrinjava što je 1.1.7. koji je zarazniji, već preplavio zemlju i sada mutira a nove mutacije mogu da ugroze vakcinaciju“, dodala je Pikok.

Nova mutacija, prvi put registrovana u Bristolu, nazvana je „varijanta brige“. Trenutno je registrovan 21 slučaj nove mutacije E484K.

Uz ovaj soj, još tri varijante virusa brinu naučnike: južnoafrički, poznat kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351, takozvani britanski ili Kent soj 20I/501Y.V1 ili B.1.1.7 i brazilska varijanta poznata kao P.1.

Britanska varijanta koja je zaraznija najverovatnije će „preplaviti svet“, rekla je Pikok i ocenila da ćemo se sa virusom boriti „narednih 10 godina“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar