angela merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nemce da budu "ekstremno pažljivi" i upozorila ih na "opasnosti" novih mutacija koronavirusa nakon što je odlučeno da zemlja ostane zatvorena do 7. marta - kako bi se sprečilo pucanje zdravstvenog sistema - ali da pokrajine same otvore škole i vrtiće.

Iz sveta i regiona čitajte:

Kancelarka se obratila Bundestagu braneći kompromisno rešenje postignuto na sastanku sa pokrajinskim premijerima, da najranije do 7. marta ostanu zatvorene zatvorene sve prodavnice i uslužne delatnosti osim supermarketa, drogerija, apoteka i benzinskih pumpi.

Niz pokrajina je najavio otvaranje makar za osnovce i završne razrede srednjih škola već od ponedeljka, neke će uslediti 22. februara. U nekima prisustvo u školi neće biti obavezno, neke će polagati na mešavinu nastave u učionici i na daljinu.

Frizerski saloni će biti otvoreni od 1. marta a o tome kada bi mogli da se otvore restorani i kafane, hoteli i bioskopi, i kada bi rekreativno mogao da se igra fudbal – odlučiće posebna radna grupa.

Stvar je jasnija kod prodavnica i muzeja. Oni će moći da se otvore tako da jedna osoba dođe na dvadeset kvadratnih metara prostora, i to tek kada incidencija padne ispod 35. Kao odlučujuća incidencija u Nemačkoj uzima se zvanični broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana. Trenutno ona iznosi 64,2 u proseku cele zemlje.

„Moramo da budemo ekstremno pažljivi i da ne upadnemo ponovo u spiraku eksponencijalnog rasta“, rekla je Merkel poslanicima i upozorila na nove sojeve virusa koji su već prisutni u Nemačkoj i koji „mogu da unište uspeh“ koji je postignut višemesečnim zatvaranjima.

Kancelarka je branila i odluku da se incidencija uzima kao reper u odlučivanju da li je bezbedno ublažiti neke mere. „Zaista podržavam činjenicu da čemo kada je reč o daljim otvaranjima odluke donositi na osnovu stope zaraze“, rekla je ona, a prenosi DW.

Iz sveta i regiona čitajte:

Pokrajinski premijeri zahtevali su da se plan vakcinacije preradi tako da učitelji i vaspitačice budu više na listi prioriteta. Berlin i Brisel su inače na meti kritika zbog sporih vakcinacija – znatno ubrzanje se može očekivati tek od aprila.

Merkel je period do sredine marta označila kao „egzistencijalan“ za razvoj epidemije u Nemačkoj i rekla da modeli pokazuju da se u narednih mesec dana odlučuje da li će mutacija virusa zavladati zemljom ili neće.

Opozicija pre svega kritikuje to što i dalje nema jasnog plana otvaranja posle lokdauna koji u raznim oblicima traje od početka novembra. Merkel se „misaono zazidala u lokdaunu“, prebacio je Ditmar Barč, šef poslaničke grupe Levice. „Zadatak njenog kabineta je bio da ljudima ponudi jasnu perspektivu, da predstavi postepeni plan povratka u svakodnevicu“, rekao je Barč.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare