AstraZeneka vakcina manje efikasna protiv novog soja

Zdravlje 07. feb. 202109:30 > 08:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER CHASSIGNOLE

AstraZeneka nije uspela da utvrdi delotvornost svoje vakcine protiv teškog oblika kovida 19 koji zahteva hospitalizaciju, a koji izaziva novi, južnoafrički soj koronavirusa. A protiv blažeg oblika kovida 19, vakcina ima smanjenu efikasnost.

Kompanija AstraZeneka je u subotu saopštila da njihova vakcina protiv koronavirusa nudi ograničenu zaštitu od blažih slučajeva južnoafričke varijante virusa. Kompanija je svoj zaključak zasnovala na ranim podacima iz studije koju su sproveli južnoafrički univerzitet Vitvotersrand i Oksford.

Pročitajte još:

„U ovom ispitivanju, rani podaci iz prve faze su pokazali ograničenu efikasnost protiv blagog oblika bolesti, prvenstveno zbog južnoafričke varijante. Međutim, nismo uspeli da pravilno utvrdimo efekat protiv teške bolesti i hospitalizacije, s obzirom da su ispitanici bili pretežno mlade zdrave odrasle osobe. Univerzitet Okford i AstraZeneka započeli su prilagođavanje vakcine protiv ove varijante i brzo će napredovati u razvoju, tako da će biti spremna za jesensku isporuku“, rekli su iz kompanije.

Nijedan od više od 2.000 uglavnom zdravih i mladih pacijenata koji su učestvovali u studiji nije umro ili bio hospitalizovan.

Uprkos tome što su se sve vakcine protiv kovida 19 u velikoj meri pokazale efikasne protiv soja B.1.1.7 koji se pojavilo u Velikoj Britaniji, mutacija poreklom iz Južne Afrike je zabrinjavajuća.

Moderna je saopštila da će testirati reformuliranu vakcinu koja bi bila prilagođena južnoafričkom soju, nakon što su studije pokazale da je vakcina bila znatno manje efikasna.

Bajontek / Fajzer su rekli da je njihova vakcina bila nešto manje efikasna protiv varijante 501I.V2, ali nisu objavili rezultate testova protiv južnoafričkog soja.

Varijanta 501I.V2, dominantna u Južnoj Africi, nedavno je otkrivena u zemljama širom sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar