Foto:EPA-EFE/Fernando Bizerra

Svetu preti oko 4.000 različitih sojeva koronavirusa zbog čega je izuzetno važno poboljšati i unaprediti vakcine, poručeno je iz Britanije gde su stručnjaci počeli da ispituju efikasnost pomešanih vakcina Fajzera i AstraZeneke.

Pročitajte još:

U prirodi je virusa da mutira a stručnjaci su dokumentovali na stotine varijacija uključujući i takozvani britanski, južnoafrički i brazilski soj koji se šire brže od drugih.

Britanski ministar zadužen za razvoj vakcina Nadim Zahavi rekao je da nije mnogo verovatno da postojeće vakcine neće funkcionisati protiv novih sojeva.

„Malo je verovatno da postojeće vakcine neće biti efikasne na druge sojeve, bilo da je reč o Kentu ili nekoj drugoj varijanti, naročito kada je reč o teškoj bolesti ili hospitalizaciji“, rekao je Zahavi Skaj njuzu. „Svi proizvođači, Fajzer/Biontek, Oksford, AstraZeneka i drugi traže načine da poboljšaju svoje vakcine kako bismo bili spremni za bilo koju varijaciju – a trenutno u svetu ima oko 4000 sojeva kovida“, dodao je on.

Britanski medicinski žurnal navodi da uprkos velikom broju sojeva koji se pojavljuju, samo mali broj će biti značajan i može značajno da promeni virus.

Takozvani britanski soj, poznat kao VUI-202013/01 ima mutacije koje podrazumevaju skok proteina koji virusi koriste da se povežu sa ljudskim ACE2 receptorima zbog čega je zarazniji.

„Imamo najveću industriju genomskog sekvenciranja – gotovo 50 odsto svetske industrije – i imamo katalog svih varijanti na koje možemo da odgovorimo“, rekao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

Trka za vakcine

Od koronavirusa je u svetu umrlo 2,2 miliona ljudi. Izrael je trenutno ostavio sve za sobom kada je reč o vakcinaciji stanovništva. U Evropi je na prvom metu po broju vakcinisanih Britanija koja je danas počela procenu efikasnosti kombinacije Fajzerove i AstraZenekine vakcine. Prvi podaci o imuno odgovoru očekuju se u junu.

Ispitivanje će biti prvi pokušaj kombinovanja mRNK Fajzerove vakcine i vektorske vakcine koju su razvili oksfordski univerzitet i AstraZeneka. AstraZeneka odvojeno testira i kombinovanje sa ruskom, takođe vektorskom Sputnjik Ve vakcinom.

Britanski stručnjaci se nadaju da će kombinacijom vakcina povećati imunitet populacije.

Metju Snejp, vakcinolog sa Oksforda koji je vođa ispitivanja, kaže da se mešanje vakcina pokazalo efikasnim u slučajevima evole. Iako se vakcine dobijaju različitim tehnologijama cilj je na kraju isti, borba protiv virusa, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar