Foto: apple.com

"Epl" je danas predstavio dugo očekivani novi iPhone 16 (ajfon) na događaju "Gloutajm" u Kupertinu u Kaliforniji.

Evo šta se do sada zna o novim modelima ajfona koji bi trebalo da se u Americi nađu u prodaji već ove nedelje.

Specifičnosti

Novi iPhone 16 dolazi u novim bojama – „ultramarin“, „teal“ i roze. Otporan je na vodu i prašinu i ima novi staklokeramički ekran za koji kažu da je 50 posto čvršći od prethodnog modela i dvostruko jači od „bilo kojeg drugog pametnog telefona“. Biće dostupan u modelima od 6,1 inča i 6,7 inča u osnovnom i Plus modelu. Oba će imati novo prilagodljivo dugme za akciju na levoj strani. Možete programirati dugme Akcija da radi različite stvari u zavisnosti od doba dana. Takođe ima novu funkciju „kontrole kamere“.

Takođe je predstavljen A18 Bionic, koji ima najnoviji 6-jezgarni CPU sa 2 jezgra performansi i 4 efikasna jezgra. CPU je do 30 odsto brži od CPU-a u iPhone-u 15. Što se Apple Intelligence-a tiče, kompanija je naglasila da joj je stalo uglavnom do bezbednosnih funkcija.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Apple Intelligence

„Apple Intelligence je integrisan u ceo sistem“, kažu iz kompanije na predstavljanju. Dodati su alati za pisanje, kao i novi emotikoni koje korisnici mogu da kreiraju upisivanjem opisa. Korisnici će moći da pristupe starim fotografijama u albumima tako što će opisati šta se u njima nalazi.

Siri takođe dobija Apple Intelligence nadogradnju, sve bolje razume čak i kada joj date nejasna uputstva. Siri sada može da daje i uputstva kako da koriste iPhone, što će biti posebno korisno za starije korisnike.

Pročitajte još:

Predstavili su vizuelnu inteligenciju.

„Recimo da naiđete na novi restoran dok šetate. Možete da izvadite svoj iPhone 16, uperite kameru u njega, kliknete na dugme za kontrolu i videćete informacije o radnom vremenu i meniju prodavnice. Možete ovo sa flajerima na zidovima, kroz koje prolaze psi pored vas i još mnogo toga“, objasnili su oni.

Dugme za kontrolu kamere

Dizajniran je da bude jednostavan za korišćenje i može se aktivirati u pejzažnoj ili portretnoj orijentaciji. Klikom na nju pokreće se aplikacija za kameru, ili jednostavno možete kliknuti ponovo da biste snimili sliku. Kliknite i držite da biste započeli snimanje video zapisa.

Takođe će prepoznati pokrete dodira i moći će da razlikuje „pun klik“ i „lakši pritisak“. Lagani pritisak vam može pomoći da se fokusirate, a takođe otvara novi sloj za prevlačenje i podešavanje drugih postavki poput otvora blende ili fokusa. Takođe se može koristiti u aplikacijama kao što je Snapchat.

Redizajnirana je i aplikacija Photos.

Što se tiče Gejminga, iPhone 16 će ​​podržavati AAA igre koje su ranije bile dostupne samo na iPhone 15 Pro, kao što su Assassin’s Creed Mirage i Resident Evil. Takođe, igra Honor of Kings Vorld dolazi na iPhone 16 sledeće godine.

Foto:Viktollio/Shutterstock.com

iPhone 16 Pro

Predstavljen je Pro model sa zaslonom od 6.3 inča i 6.9 inča na Pro i Pro Maxu, što su najveći iPhone zasloni dosad. Predstavljena je i nova boja Desert Titanium. Imaju tanje obrube nego raniji modeli, podržavaju ProMotion, Always-On Display i imaju keramički štit. Unaprijeđena je i baterija.

iPhone 16 Pro će pokretati A18 Pro čip, koji je brži od A18. Koristi isti 3nm dizajn druge generacije i ima 16-jezgreni Neural Engine koji je brži i učinkovitiji od A17 Pro.

iPhone 16 Pro donosi veću rezoluciju i kontrolu nego ikad, tvrde. Ima Fusion kameru od 48 megapiksela, s većom predmemorijom za oštre slike subjekata u pokretu. iPhone 16 Pro ima i novu ultra široku kameru od 48 MP sa senzorom od četiri piksela, kao i 12 MP 5x telefoto kameru kao i prije. Bit će dodatno ažurirana kasnije ove godine, a nove značajke uključene su i u Video.

Dodata je i Voice Memo funkcija.

Cena

Eplove cene iPhone-a su uglavnom ostale iste u celoj liniji od iPhone 12 serije 2020. godine, a od tada je samo iPhone 15 Pro Max dobio povećanje cene od 100 dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Iz perspektive godišnjeg trenda, pošto je Epl već napravio promenu cene u seriji iPhone 15, linija iPhone 16 zadržati iste početne cene od 799 dolara (osnovna), 899 dolara (Plus), 1099 dolara (Pro) i 1.199 dolara (Pro Max). Povećanja cena obično prate značajnije promene dizajna ili dodatke karakteristikama, kao što su predviđeni veći ekrani i nadograđeni dizajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare