Foto: BabiradPicture / Shutterstock Editorial / Profimedia, SplashNews.com / Splash / Profimedia,Printscreen/YouTube/SÜMO eG

U javnost su isplivali novi detalji pokušaja ekstremnih desničara da izvrše državni udar u Nemačkoj. Naime, otkriveno je da su među uhapšenima i poznati kuvar, čija ćerka je devojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe i bivši policajac koji je bio zadužen za zaštitu jevrejskih zajednica od terorističkih napada.

Kuvar Frank Hepner je uhapšen 7. decembra u hotelu s pet zvezdica na austrijskom skijalištu Kicbil gde je i radio. Navodno je bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Reichsbürger (Građani Rajha) koju je vlast označila terorističkom.

Tvrdi se da je bio zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Osim toga, smatra se da je bio zadužen da osigura obroke za pripadnike tzv. Nove nemačke armije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Austrijski list Die Presse, pozivajući se na tvrdnje istražitelja, objavio je da je 62-godišnji Hepner trebao da bude lični kuvar princa Hajnriha XIII, koji je postavljen za kralja samoproglašenog nemačkog kraljevstva. Prema navodima istražitelja, Hepner je osigurao novac, sredstva za kuvanje, kamper i generator za hitne potrebe.

Njegova 28-godišnja ćerka Šalimar s fudbalerom Alabom, koji je reprezentativac Austrije, ima sina koji je rođen 2019. Alaba nije odgovarao na upite austrijskih novinara, a komentar od njega tražili su i nemački novinari.

Bivši policajac Majll Frič je uhapšen sa partnerkom Melanie Riter u blizini Hanovera. Ovaj 58-godišnjak je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker. Ovaj pokret negira postojanje koronavirusa. Frič je podneo žalbu na suspenziju o kojoj još nije odlučeno.

Pročitajte još:

Stranka krajnje desnice Alternative für Deutschland (Alternativa za Nemačku) distancirala se od bivše članice Birgit Malsak-Vinkeman, sudije koja je takođe 7. decembra uhapšena u svom domu u zapadnom delu Berlina. Tvrdi se da je ona bila među ključnim osobama koje su planirale državni udar i da je nameravano da ona nakon državnog udara bude ministarka pravde.

Malsak-Vinkeman, koja je bila i parlamentarka, navodno je vojnom ogranku Građani Rajha davala važne logističke informacije o tome kako se sve može ući u Rajhstag, zgradu parlamenta.

List Der Spiegel je objavio da su među zaplenjenim predmetima pištolji s kalibrom od devet milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, šlemovi, oprema za noćno posmatranje i policijsko oružje.

BONUS VIDEO Hapšenje princa Hajnriha u Nemačkoj