Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kremlj je primenio novu taktiku u svom informativnom ratu protiv Zapada: lažne snimke slavnih osoba. Koristeći videozapise snimljene u aplikaciji Kameo, koja je stekla popularnost za personalizovane poruke slavnih osoba, Rusija je promenila originalne snimke kako bi lažno prikazala ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao neonacistu zavisnog od droga.

Elajdža Vud, poznat po ulozi Froda Beginsa u „Gospodaru prstenova“, pojavio se u jednom takvom videu, pozivajući Zelenskog da se leči od zavisnosti.

„Nadam se da možete da dobijete potrebnu pomoć“, rekao je Vud u lažnoj izjavi, prenosi Jutarnji list.

Prema pisanju Njujork tajmsa, namontirani videozapisi, uključujući pojavljivanje drugih slavnih osoba poput basiste metal grupe „System of a Down“, Šava Odadjijana, glumca Džona Mekginlija, glumca Dina Norisa, bivše supruge Elvisa Prislija, Prisile Prisli, glumice Kejt Flaneri, pa čak i boksera Majka Tajsona, distribuirani su na ruskim društvenim mrežama i novinskim kućama pod kontrolom države.

Pročitajte još

Majkrosoftov centar za analizu pretnji izvestio je o ovoj kampanji dezinformacija, ističući da je njen cilj da se prikupi domaća podrška za rat u Rusiji. Umešane slavne osobe, naizgled nesvesne zloupotrebe svojih snimaka, nisu dale komentare za Njujork tajms.

Kameo je, odgovarajući na incident, izjavio da takvi videozapisi krše njihove smernice i da će preduzeti korake za uklanjanje problematičnog sadržaja i suspendovanje računa ako se dokaže kršenje pravila aplikacije.

Ovaj inovativni pristup naglašava upornost i kreativnost Rusije u opravdavanju svojih postupaka u Ukrajini, piše Jutarnji list. Iako tačan izvor videa ostaje neutvrđen, stručnjaci sugerišu da kampanja nosi obeležja ruskih tajnih informativnih operacija.

Još jedna nedavna kampanja uključivala je objave na Fejsbuku i platformi društvenih medija X, s fotografijama svetski slavnih osoba koje ponavljaju propagandne poruke Kremlja.

Među njima su se našli Opra Vinfri i Kristijano Ronaldo. Ova kampanja se pripisuje informativnoj operaciji pod nazivom „Doppelgänger“. Od 2017. „Doppelgänger“ je povezan s pokušajima korišćenja lažnih veb stranica koje oponašaju stvarne novinske organizacije u Evropi i SAD i otkriva rastući uticaj veštačke inteligencije u dezinformacijama.

Pročitajte još

Institut za strateški dijalog, istraživačka organizacija u Londonu koja prati ekstremizam na internetu, izvestio je o mreži od 64 bot računa na X-u (bivši Tviter), pokretanih veštačkom inteligencijom koja koristi sadržaj koji je generisao „ChatGPT“. „Chatbot“ je kritikovao ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog. Organizacija je istakla sve veće teškoće u razlikovanju sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom i sadržaja koji je stvorio čovek.

Kameo videosnimci, s prednošću što su autentični, postali su popularni na ruskim društvenim mrežama, a posle ih je pojačao „Tsargrad“, medijska mreža u vlasništvu poslovnog čoveka Konstantina Malofejeva, koji je pod sankcijama SAD-a zbog podrške prethodnim akcijama Rusije na Krimu i u istočnoj Ukrajini. Ruske novinske organizacije, uključujući državnu agenciju RIA novosti, dodatno su promovisale lažne priče, povezujući Zelenskog sa zavisnošću do droga.

„Internet je primetio čudno ponašanje Vladimira Zelenskog u javnosti, često povezujući to sa zavisnošću od droga“, objavile su RIA novosti u avgustu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar