Foto: EPA-EFE/ANATOLII STEPANOV

Za Mišu Novickog, starijeg poručnika ukrajinske vojske pitanje da li će Rusija izvršiti invaziju na njegovu zemlju nije teorijsko. Godinama unazad, od neprijatelja ga deli 50 metara i betonska ploča.

Pročitajte još:

„Kada zapale peći možete da vidite dim. Svaki dan pucaju na nas“, rekao je Novicki.

Sukob između Kijeva i proruskih snaga traje skoro osam godina. Zaraćene strane suočavaju se duž fiksne „granice“ ili linije kontakta dužine od 250 kilometara, koja se provlači širom ukrajinskog regiona Donbas.

Na tom područuju nalaze se blatnjavi rovovi, utvrđena komandna mesta i zgrade razbijene granatama.

Novicki je raspoređen da brani bivšu fabriku tekstila. Od nje je ostala samo sablasna ruševina bez krova. Sve je tiho kada nema pucnjave.

Tako je bilo i u četvrtak ujutro dok su se ukrajinski vojnici probijali prema obližnjoj liniji fronta sa pogledom na grad Donjeck. Rusi su se nalazili na uništenom aerodromu, duž nekadašnje piste, kada su odjeknula tri pucnja.

Ovakav scenario ponavlja se iz dana u dan, dok diplomatija potpiruje vatru. Predsednik Rusije Vladimir Putin je protekle nedelje izjavio kako je Ukrajina mala zemlja i trajna zona ruskog imperijalnog uticaja i kontrole.

Podsetimo, Rusija je 2014. godine zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i postavila separatističke zastupnike u Donjeck i susedni Lugansk, koji se nalazi u blizini Rusije. Šta je Putinov naredni korak, trenutno brine ceo svet.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Moskva je ove jeseni prebacila trupe i teško naoružanje preko granice sa Ukrajinom.

Međutim, satelitski snimci pokazuju da je oko 175.000 ruskih vojnika počelo sa povlačenjem po dolasku trupa Sjedninjenih Država na granicu. Ostaje nejasno da li je ovo pregovaračka taktika ili nadogradnja invazije.

Zašto je Putin izabrao ovaj trenutak za eskalaciju tenzija je misterija. Jedna teorija je da on shvata da se Ukrajina neupitno udaljava od orbite Moskve.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u utorak dva sata razgovarao sa Putinom putem video poziva. Bajden je potvrdio svoju posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali on je odbio da ponudi Putinu garanciju da Kijev nikada neće ući u NATO.

Ranije ove nedelje, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov obišao je industrijsku zonu u gradu Avdijevka koji je pod kontrolom pobunjenika od 2014. godine.

Reznikov predviđa da će doći do krvavog masakra ako Moskva napadne, pri čemu će obe strane imati ogromne žrtve.

Foto: Press Service of General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

Paradoksalno, oni koji služe na ukrajinskoj liniji fronta kažu da nisu zabrinuti zbog pretnje invazije. Tvrde da je kijevska vojska jača, iskusnija i bolje opremljena nego što je bila pre osam godina, kada je poklela pod superiornom ruskom vatrenom moći.

Prema Vitaliju Barabašu, gradonačelniku Avdijevke, Rusija bi se ubrzo našla u ratu ako bi zauzela još teritorija. On je procenio da će oko 300.000 vojnih veterana uzeti oružje – za razliku od 2014. godine.

“Previše krvi je već proliveno na frontu. Nećemo se vraćati u Rusiju. Niko ne želi da bude Putinov rob”, rekao je Barabaš.

Ali, upkos optimističnom stavu Barabaša ukrajinski vojnici ljudi i dalje umiru. Od septembra je ubijeno 16 pripadnika ukrajinskih snaga, uključujući 22-godišnjeg vojnika.

BONUS VIDEO: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar