Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Facebook

Advokatica Višnja Ljubičić pokrenuće ispitni postupak kako bi se ispitalo da li su u slučaju brutalnog ubistva 1,5-godišnjeg deteta i pokušaja ubistva 42-godišnje detetove majke koje je u Zagrebu počinio Goran K. (43), zakazale institucije. Postupak će obuhvatiti sve detalje koji na to ukazuju, uključujući i taj da je Goran u danu koji je prethodio monstruoznom zločionu najavio šta će počiniti.

Potpuno rastrojen, već osuđivani kriminalac sa istorijom porodičnog nasilja Goran K., kao što je poznato, u večernjim satima u sredu došao je do kuće svoje bivše nevenčane supruge i nakon svađe nju i njeno malo dete napao sekirom. Zadao im je teške povrede od kojih je dete preminulo, a majka završila u kritičnom stanju, piše Jutarnji.

Goran se nakon kratkog bekstva, u kojem je prvo automobilom izazvao dva sudara, a zatim sleteo s puta, počinio samoubistvo bacivši se pod točkove jurećeg kamiona na auto-putu.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Majka deteta se na sreću više ne nalazi u životnoj opasnosti.

Postupak nadzora koji sledi, prema svemu sudeći, biće složen jer je postupanja i policije i Centra za socijalnu pomoć u slučaju Gorana K. i njegove bivše supruge bilo više.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Policija je na konferenciji za novinare izvestila da su i ubica i njegova bivša supruga bili u tretmanu Centra za socijalnu pomoć. Kako je Jutarnji uspeo da rekonstruiše, prijave ili, pak, naznake prijava jednog bivšeg supružnika drugom događale su se naizmenično. U skladu sa zakonom, policija je Gorana zbog tih prijava procesuirala tri puta, najpre prekršajno, a zatim i krivično.

Međusobne optužbe

Najpre je 2016. policija protiv Gorana K. pokrenula prekršajni postupak zbog porodičnog nasilja. Godinu dana kasnije ponovo je prijavljen, ovaj put krivično, zbog pretnje na štetu nevenčane supruge te ga je policija predala pritvorskom nadzorniku, što znači da ga policija nije pustila da se u predstojećem postupku brani sa slobode.

Zatim 2018. godine, Goran G-K. je zbog pretnje prijavio svoju nevenčanu suprugu, ali ubrzo prijavu povukao.

Dve godine kasnije, krajem jula 2020. godine, nevenčana supruga ponovo je prijavila Gorana zbog dva krivična dela: pretnje i povreda detetovih prava. Temeljem tih prijava policija ga je uhapsila.

Upravo zbog tih optužbi sud je Goranu izdao meru zabrane prilaska nevenčanoj supruzi i njenoj deci, koja je trajala od sredine decembra 2020. do marta 2021. kada je ukinuta.

Goran je, koliko je poznato, tu meru poštovao. Jutarnji nije uspeo da sazna da li je u tom postupku osuđen ili oslobođen. Premda više nije bilo krivičnih prijava, u avgustu prošle godine Centar za socijalnu pomoć izvestio je policiju kako postoje naznake da su oboje bivših supružnika prete jedan drugom, ali su oboje izjavili da pretnji nije bilo. Sve do kobne svađe koja se dogodila u sredu uveče.

Ukinute mere

Dan nakon stravičnog zločina komšije, koji su i dalje u šoku, rekli su da je među njima „uvek bilo svađa“.

Štaviše, posvađali su se i u utorak, ali susedi to nisu prijavili policiji jer su, kako kažu „navikli“.

„Odjednom su se pojavila brojna policijska kola i dva vozila Hitne pomoći. Čuo sam prie neku svađu na ulici, ali to je kod nas uobičajeno, nismo ni pomislili da bi ovakvo nešto moglo da se dogodi. Evo, sad mi suze idu na oči kad shvatam šta se dogodilo. Da sam to barem mogao ikako sprečiti“, rekao je jedan od komšija.

Drugi, pak, kažu da je Goran bio osuđivan zbog nasilja, ali se uglavnom ponašao normalno.

Pročitajte još:

Ipak, navodno se opijao danima te je u jednom lokalnom kafiću najavio šta će učiniti, ali nisu ga shvatili ozbiljno jer „takvi su kad popiju“.

Noću je nosio naočare za sunce i vikao na mobilni

Poslednje sate uoči krvavog pohoda Goran je proveo u kafiću na Kozari putevima. Supruga vlasnik, kaže kako je tamo retko zalazio, najviše dva do tri puta godišnje.

„Te večeri bio je jako nervozan. Ja sam samo prošla i videla sam da nosi naočare za sunce. Uvek ih je nosio, i po danu i po noći. Šetao je kafićem, razgovarao je s nekim mobilnim, videlo se da je ljut, ali nisam shvatila zašto“, rekla je vlasnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar