Simon Nelist Foto: Facebook, shutterstock

Plivač kojeg je velika bela ajkula usmrtila u prvom napadu u Sidneju posle 60 godina, identifikovan je kao 35-godišnji Britanac Sajmon Nelist. On je bio instruktor ronjenja i vežbao je plivanje za jedan dobrotvorni događaj kada ga je u sredu poslepodne napala ajkula u Bjuken Pointu, u blizini Lilt Beja na istoku Sindeja.

Njegovi ostaci pronađeni su u vodi sat vremena kasnije. Smatra se da je bio iskusan plivač.

Mediji pišu da Nelist ima veliku porodicu u Britaniji i verenicu u Sidneju sa kojom je planirao venčanje. Njegovi prijatelji su šokirani onim što se dogodilo. Pamtili su ga kao čoveka koji je voleo avanturu i obožavali su da provode vreme sa njim.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve što je povezano sa Sajmonom povezano je sa okeanom. Ova vest nas je pogodila kao kamion, jer on je bio jedan od ljudi koji sve čine lakšim“, rekla je prijatelja Dela Ros za „Seven njuz“.

Njegovi profili na društvenim mrežama su prepuni fotografija na kojima uživa u okeanu i avanturama u potrazi za adrenalinom, poput skakanja padobranom, prenosi Dejli mejl. Takođe, bio je iskusan instruktor ronjenja koji je svojim učenicima govorio da poštuju okean.

„Voleo je vodu, voleo je ronjenje“, dodala je Ros.

Sajmon je znao za potencijalne opasnosti svaki put kada bi plivao između plaža Lilt Bej i Malabara.

„Mreža za ajkule i bubnjeve ne štite nikoga i ubijaju sve vrste morskog života svake godine“, objavio je na Fejsbuku pre šest meseci.

Drugi prijatelji kažu da je Sajmon živeo u Voli Kriku sa svojom verenicom i da je redovno provodio vreme u teretani.

Sajmon je trenirao za događaj „Malabar magično prilivanje u okeanu“ koji je trebao da se održi u nedelju, ali je taj događaj otkazan zbog tragedije koja se dogodila. Više desetina plaža između Bondija i Kronule je zatvoreno, a ponovo će biti otvorene sutra ako više ne budu viđene ajkule.

Voda crvena od krvi

Brojni svedoci su prisustvovali stravčnom napadu ajkule. Napad su opisali rečima kao da je „auto uleteo u vodu“. Rekli su da se voda zacrvenela od krvi, što je izazvalo paniku na obali. Napad se dogodio 150 metara od glavne plaže, koja je bila krcata desetinama plivača, veslača i pecaroša.

Ljuti meštani su se oglasili na društvenim mrežama nekoliko sati nakon napada, rekavši da je pecanje na stenama moglo da privuče ajkulu bliže obali.

„Verovatno je pecanje privuklo ribu, a onda je došla i ajkula. Užasna situacija za nesuđene plivače i spasilačke timove“, ljutila se jedna osoba.

„Pecanje je ohrabrilo ajkulu bliže obali, plivač nije imao šanse“, rekao je jedan od ljutih meštana.

Snimak napada ajkule kruži po društvenim mrežama. Na njemu se vidi kako ajkula vuče žrtvu pod vodu dok se okean crveni od krvi. Takođe, na snimku se može čuti kako zapanjeni ribar užasnuto posmatra šta mu se dešava pred očima, kaže: „Nekoga je upravo pojela ajkula. Velika bela ajkula, to je suludo“.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar