Foto: Facebook/Milaneze Komiza/Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca!

Retka riba Mola mola, teško je povređena po leđima prilikom susreta sa brodom. O ovom nemilom događaju saznalo se putem Fejsbuk grupe "Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca".

„Ovaj nežni div je izrezan po leđima od propelera. Bespomoćno je plutao na površini, jer nije mogao da zaroni“, napisao je jedan član grupe. U komentarima su se ljudi pitali o kojoj vrsti ribe je reč, da bi stručno oko pojedinih građana rekli da je reč o „bucnju“, koji je stradao od propelera u Dalmaciji.

U pitanju je riba koja se povremeno pojavi u Jadranu i samo su neki imali sreće da je vide, jer i kad je u Jadranu ona je u velikim dubinama.

Osim Dalmatinaca i ribari iz Savudrije su početkom godine na 16 kilometara od obale naišli na ribu pomalo neobičnog izgleda – velikog bucnja (Mola mola).

Bucnja su spazili i nedaleko od ostrva Palagruže 2007. godine.

Nakon što je propeler ranio ovu ribu javili su se i ribari i kapetani brodova.

„‘Obavezno uvesti zaštitne kape na elisama, time će se zaštititi kupači i riblji svet koji se zaboravlja’, ‘Da, jer kad brod priđe preko njega, velika je razlika je li ima ili nema zaštitu za propeler. Ubiće ga i onako i ovako'“, neki su od komentara.

Zanimljivo je da su ovoj ogromnoj ribi zubi srasli u vilicu i nikad ne može da zatvori usta, pa su ona uvek poluotvorena. Usta su, kažu biolozi, manja u odnosu na telo. Autohtona je za Jadran te najčešće zalazi u severni Jadran zbog ishrane. Uglavnom se hrani meduzama, zooplanktonom i beskičmenjacima.

Pročitajte još...

Kako kažu stručnjaci, ova riba živi u suptropskim i tropskim morima, na dubinama većim od 200 metara.

Za njihov život vrlo su bitne ribe koralnih grebena i ptice. Naime, na njihovoj koži može da se pronađe više od 40 parazita koje manje ribe i ptice jedu te tako čisti kožu. Prirodni neprijatelji ove vrste su orke, velike bele ajkule i foke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar