Foto: Shutterstock

Došlo je leto, a s njim i godišnji odmori. Neki odlaze na more u susedne zemlje, a drugi biraju malo udaljenija i egztičnija mesta. Pojedine destinacije kriju i određene opasnosti, kao što su ajkule, meduze ili otrovne ribe. Sva ova stvorenja ulivaju strah i trepet kod gotovo svakog plivača, zato dodatni oprez nije na odmet. Ovo je pregled najopasnijih stvorenja iz dubina koja vrebaju u omiljenim srpskim letovalištima

Ajkule

Već početkom juna nekoliko ajkula je primećeno na poznatim letovalištima.

Među prvima je bio napad na 23-godišnjeg Rusa Vladimira Popova sa fatalnim ishodom. Neman ga je ugrizla za nogu i odvukla pod vodu, a tragedija se odigrala u Hurgadi.

Svedoci kažu da su spasioci pokušali da spasu Popova, ali kada su stigli do vode, ajkula ga je već uhvatila.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ceo slučaj dogodio se samo 30 metara od obale. Prema dostupnim podacima, Popova je napala tigar ajkula.

Tigar ajkula može da poraste i više od pet metara, a težina može ide i do 900 kilograma.

Foto:shutterstock

Ime je dobila zbog tamnih pruga koje podsećaju na šare koje ima tigar, ali kako sazreva pruge blede.

Tigar ajkule uglavnom love noću, a hrane se velikim brojem živih organizama, uključujući morske pse, rakove, ribe, kornjače, morske zmije, delfine pa čak i druge manje ajkule.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o našem području, ajkula-modrulja primećena je 21. juna na hrvatskom primorju, na obali Sunčane uvale na Lošinju. Posetioci plaže kazali su da su primetili da je jedan čovek konopcem pokušao da uhvati ajkulu za rep.

Kasnije je objavljeno da je reč o ajkuli koja je, uprkos pokušajima da se vrati na otvoreno more, nekoliko puta nasukala na plaži.

Ova vrsta ajkule spada u ugrožene vrste i obično pliva u izuzetno dubokim vodama, ali s vremena na vreme zalutaju blizu obale.

Međutim, ajkule su primećene i u poznatom grčkom letovalištu Zakintos, ali i kod ostrva Serifos.

Na oko tri kilometra od obala Zakintosa, ova morska neman je uhvaćena kamerom. Dok su je sa broda snimali, ona je mirno plivala pri površini.

Ipak, vlasti su uverile turiste da nema razloga za brigu. U pitanju je bila ajkula poznata kao plava ajkula ili palamida, koja može da naraste i do četiri metra i teži između 200 i 350 kilograma. Takođe, ova vrsta ajkule spada u najbrže na svetu.

Foto:shutterstock.

Plava boja im omogućava bolju kamuflažu u vodi – smanjena im je vidljivost i time olakšano hvatanje plena.

Hrane se različitim vrstama riba, lignjama, hobotnicama, manjim ajkulama i fokama.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da i ajkula mako često zaluta na grčka ostrva.

Ova vrsta ajkule poznata je po brzini. Mogu da dostignu dužinu od tri do četiri metra. Hrane se skušama, hobotnicama, lignjama i manjim morskim organizmima.

Riba „Dragana“

Mnoge kupače uznemirila je vest da je osmogodišnju devojčicu iz Srbije ubola otrovna riba „Dragon“ u poznatom grčkom letovalištu. Devojčica je nagazila na opasnu ribu, koja pri ubodu ispušta otrove.

Foto: Adie Bush / ImageSource / Profimedia; Andrey Nekrasov / Alamy / Profimedia: Images & Stories / Alamy / Alamy / Profimedia

Zabrinjavajuća činjenica je da ove ribe ima i u plićaku i što je gotovo nevidljiva – krije se u pesku ili šljunku i sličnih je boja, pa je teže uočiti.

Ova otrovnica poznata je i kao „riba zmaj“, „drakena“ ili „weeverfish“, a na Jadranu je zovu „Dragana“. Duga je oko 10 centimetara i na leđima ima oštre crne bodlje.

Njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora, a kod starijih srčanih bolesnika i do infarkta. Takođe, izaziva pojačano znojenje, slabost, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje.

Toksikolozi apeluju na posetioce plaže da je pri „susretu“ sa ovom otrovnicom najvažnije primeniti antihistaminik i da je najbolja zaštita obuća za vodu.

Riba škorpion

Zbog povećanja temperature mora, i ova otrovnica je postala stanovnik Jadranskog mora.

lionfish

Može da bude crvene ili ružičaste boje, a po telu ima tamnje mrlje sa 12 otrovnih bodlji.

Obično je dugačka oko 30 centimetara i teška je oko 30 kilograma.

Otrov ove ribe je iz roda otrova kobre. Prilikom uboda, lekari savetuju da se povređeni deo tela stavi u vrelu vodu.

Ljudi koje je ova riba ubola rekli su da pri ubodu svaka dlaka na telu boli.

Meduze

Rovinjski Centar za istraživanje mora potvrdio je prisustvo „kompas“ meduze u Jadranskom moru, koja je uočena širom istarske obale.

Karakteriše ih smeđi klobuk koji podseća na kompas. Može da naraste do 30 centimetara, a pipci do jednog metra. Uglavnom živi na dubini od 10 metara.

Foto: Paul Kay / SplashdownDirect / Shutterstock Editorial / Profimedia

U slučaju uboda stručnjaci preporučuju ispiranje morskom vodom i pažljivo uklanjanje preostalog tkiva meduze uz pomoć pincete. Ukoliko se deo uboda ispira vodom iz slavine ili flaširanom, mesto uboda će se samo iziritirati.

Pročitajte još...

Da bi se do kraja uklonili i neutralizovali, opekotina se polije sirćetom, ili se na nju stavi sirćana obloga, da ne bi došlo do infekcije. Umesto sirćeta, može poslužiti i limunov sok, ili farmaceutski alkohol.

„Morska mesečina“

Pored kompas meduze, u Jadranu se mogu naći i meduza „morska mesečina“, „morska pluća“ i mediteranska meduza.

Dodir „morske mesečine“ može prirediti najviše neprijatnosti. Ona je mala, ali vatrena, a pipci mogu da budu dugački do 20 centimetara. Boja je ružičasta posuta ljubičastim tačkicama.

BONUS VIDEO Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare