Foto: mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia

Ubice koje su upucale oca dvoje dece u glavu i zatim ga polili kiselinom, a sve zbog osvete, pobegli su iz zemlje na luksuzni dvonedeljni odmor na Jamajku, i to samo nekoliko dana nakon što su izvršili ubistvo.

Diler droge Majkl Hilijer pratio je električara Lijama Smita (38) do njegove kuće u Viganu 24. novembra prošle godine, a ceo plan je skovao sa svojom devojkom Rejčel Fulstov.

Hilijer (39) je rekao da se osvetio nakon što mu je Fulstov saopštila da ju je Smit navodno silovao nakon što su izašli na sastanak tri godine ranije.

Lijam Smit Foto: mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia

Fulstov nikada nije otišla u policiju, a umesto toga, par je čak 10 meseci planirao Smitovo ubistvo. Juče ih je porota osudila za ubistvo.

Danas su se ponovno pojavili na sudu u Mančesteru, gde su osuđeni na doživotni zatvor. Fulstov je priznala da je s Hilijerom dve nedelje nakon ubistva otišla na Jamajku gde su razmišljali o onom što su učinili.

Ona je na sudu tvrdila da se, kada su se vratili s odmora 13. decembra, pokušala da se „distancira“ od Hilijera.

Foto: mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia

„Vrativši se s Jamajke, počela sam da postavljam stvari na svoje mesto kako bih mogla da prekinem vezu“, rekla je na sudu.

Njeno svedočenje bilo je previše za Smitovu sestru Džemu, koja je u jednom trenutku s galerije povikala: „Lažeš, ku***. Lijam nije učinio ništa loše, potpuno je nevin“.

Ali, dok je napuštao optuženičku klupu, Hilijer je s lisicama na rukama dobacio Džemi: „Tvoj brat je silovatelj“.

Smithova porodica je vikala da Hilijeru da je „čudovište“ dok je par napuštao optuženičku klupu nakon što je Fulstov takođe osuđena na doživotni zatvor.

Foto: mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia

Na suđenju se moglo čuti kako je Fulstov upoznala Smita u Jorku 2019. Rekla je da su imali „seks bez pristanka“ u hotelu, ali to nije opisala kao silovanje. U celoj je priči čudno i to što su sledeći dan Smit i Fulsto viđeni kako ručaju zajedno.

Smitova porodica žestoko je poricala optužbe protiv njega, a tokom suđenja sudija je morao da isprazni galeriju.

Hilijer, inače iz Šefilda, rekao je na suđenju da mu je početkom 2022. njegova tadašnja devojka rekla da ju je Smith „silovao“ te da su zajedno odlučili da se osvete.

Sudija Moris Grin ipak nije imao milosti za ovaj par, a ubistvo je opisao kao „hladnokrvno i brutalno“.

„Vas dvoje ste odlučili da budete sudija, porota i ubica“, kazao je Grin i optuženoj rekao da šta god da se dogodilo nje i Lijama Smita ne može da bude opravdanje za ubistvo.

Hilijer je pak priznao da se 24. novembra dovezao do Smitove kuće te ga čekao napolju.

Nešto pre 19 časova izmamio je Smita iz kuće i upucao ga sačmaricom, a onda ga i polio kiselinom.

Fulstov je tvrdila da nije znala ništa o napadu sve dok Hilijer nije stigao u njenu kuću u Jorku te je napomenula kako je bila „previše skamenjena“ da ode na policiju. Ali, očigledno nije bila toliko prestravljena, jer je par svega nekoliko dana nakon ubistva otišao zajedno na odmor na Jamajku.

Smithova majka Džulija rekla je na sudu da je on bio „odani otac“ svojim sinovima i pravi „džentlmen“.

Hilijerova advokatica rekla je da on ne bi izveo napad da nije bilo njegove zavisnosti od droga, kao i uticaja koji je Fulstov imala na njega.

Pročitajte još...

Njen advokat je pak rekao je da dokazi pokazuju da je njena uloga bila isključivo da pruži informacije o Smitu, kao i da pruži alibi za Hilijera. Tvrdi da ona nije ni znala da je Hilijer kod sebe imao oružje i kiselinu.

Inspektorka Đina Brenand nakon suđenja je rekla kako oseća „olakšanje“.

„Nijedan optuženik nije pokazao nikakve znakove kajanja, niti ih je bilo briga kako će njihovi postupci da utiču na Lijamovu porodicu. Drago mi je da je porota uvidela njihove laži što je na kraju dovelo do dugih zatvorskih kazni“, zaključila je Brenand.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar